Ovog leta okitite se nakitom magične tirkizne nijanse

by | jun 19, 2015
Priredila: Nataša Polarecki

Priredila: Nataša Polarecki

Tirkiz je vrlo redak poludragi kamen vredan i cenjen kao dragulj i ukrasni kamen zbog svojih jedinstvenih nijansi. Kada su u pitanju trendovi i odabir nakita ukoliko se odlučite za tirkiz sigurno nećete pogrešiti jer je uvek IN.

Foto: Guliver/Thinsktock

Foto: Guliver/Thinsktock

Neverovatna i veoma privlačna boja koju poseduje ovaj kamen privući će vašu pažnju bez obzira na to da li preferirate ovakvu nijansu nakita. Tirkiz je inspiracija mnogim dizajnerima i idealan detalj na tašnama, obući, ili pak kao ukrasan čep na boci parfema A kada je u pitanju izrada ogrlica i narukvica, prstenja i miđuša on može odlično da se kombinuje sa zlatom i srebrom i tada se njegova lekovitost znatno pojačava.

Kliknite za nastavak teksta

?????????

Tirkiz kroz vekove…

Reč „tirkiz“ datira iz 16. veka, a izvedena je iz francuske reči koja znači „turski“, jer je mineral u Evropu došao iz Turske. Smatra se da je ovo jedan od najstarijih minerala a pravo poreklo tirkiza je sa planina Alimersaj u Persiji ili sa Sinajskog poluostrva u Egiptu.

Lepotu ovog kamena cenili su egipatski faraoni, a kroz istoriju je poznato da su ih nosili kraljevi na krunama jer ih je štitio od loših uticaja. Tirkiz je izrađen od bakra aluminijum fosfata koji mu daje visoko kvalitetnu plavu nijansu boje neba. Neke vrste tirkiza, kao što su one u Nevadi, su mešavina bakra i gvožđa. Gvožđe daje kamenu zelenkasti ton.

U svakoj kulturi, ovaj kamen je vrednovan radi svoje magične boje i lepote. Hiljadama godina, ljudi širom sveta smatrali su da tirkiz ima lekovita svojstva i da utiče na to da se oslobodimo loših misli, te da donosi sreću, uliva hrabrost, jača prijateljstvo i smatra se simbolom radosti života i bogatstva. Tirkiz pomaže kod bolesti grla, jača imunitet, hrani mišiće i održava gipkost. Takođe, štiti zube od karijesa i paradentoze, ali i leči impotenciju.

Tagovi: