Pet sjajnih razloga da svakog dana jedete čokoladu

by | decembar 15, 2013

Ako smatrate da je jedenje crne čokolade stvarno loše za vašu kožu, vreme je da promenite mišljenje. Naime, činjenica je da vam uživanje u ovoj slatkasto-gorkastoj poslastici neće naškoditi, štaviše, crna čokolada ima višestruko dobar efekat na vaš izgled.

470_2674620

Dobra stvar je upravo ta da tamna čokolada sadrži male količine šećera i visoki udeo kakaa. Osim toga bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji neguju kožu. A njen opojan miris i struktura čine je savršenim sastojkom za negu kose.

Još uvijek niste sigurni u beauty prednosti tamne čokolade? Možda vas ovih nekoliko podataka razuveri!

1. Pomaže kod suve kože
Gvožđe, kalcijum, vitamini A, B1, C, D i E samo su neki od hranjivih materija koje se nalaze u tamnoj čokoladi. Umesto još jedne šolje kafe ili zelenog čaja, bolje posegnite za šoljom pića bogatog kakaom koje će duboko hidrirati vašu kožu i vratiti joj izgubljeni zdravi sjaj. Mrtve ćelije kože lako možete ukloniti čokoladnim pilingom koji se lako napravi kod kuće – samo pomešajte maslinovo ulje, smeđi šećer, kakao u prahu i vanilu.

2. Štiti od štetnih UV zraka
Flavonoli koji nalaze u tamnoj čokoladi dokazano pomažu koži da se zaštiti od opekotina od sunca, crvenila i drugih znakova UV oštećenja. Kada se direktno nanosi na kožu, tamna čokolada takođe ima sposobnost obnavljanja i hidriranja delova kože koji su bili izloženi suncu. Ali, svakako je i dalje poželjno nanositi i kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

3. Briše bore i borice
Nakon što pojedete komadić crne čokolade, koža automatski deluje smirenije i glađe. Osim toga, svima je poznato kako stres deluje na kožu, a upravo kakao pomaže da se umanji količina hormona stresa. To znači da će se mane kolagena nakupljati na koži, a samim time stvaraće se manje bora.

4. Vraća kosi sjaj
Kod kuće napravljena maska za kosu od nezaslađene tamne čokolade? Naravno! Čokoladi dodajte med i jogurt, a tu smesu nanesite na kosu. Kosu prekrijte folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga kosu isperite hladnijom vodom i uživajte u sjajnoj kosi.

5. Podstiče rast kose
Bakar, cink i gvođže su minerali koji podstiču obnavljanje ćelija koje omogućavaju rast kose, a upravo je tamna čokolada prepuna tih sastojaka. Jedenje čokolade svaki dan povećaće protok kiseonika i krvi u kožu glave, a vaša kosa će u tren oka biti zdrava i jaka.

Izvor: Tportal.hr

Tagovi: