Sa ČOKOLADOM ipak oprezno

by | februar 17, 2010

Najnovija istraživanja koja dokazuju da čokolada može smanjiti rizik od moždanog udara sigurno će ostaviti mnoge ljubitelje te poslastice sa širokim osmehom na licu.

cokolada

Neurolog Gustavo Saposnik koji je vodio istraživanje kaže da se ljubitelji čokolade još ne trebaju da se prepuštaju uživanju u velikim količinama čokolade jer je njihova studija pokazala da samo jedna čokolada nedeljno smanjuje rizik, ali još se prikupljaju dokazi.

 

Istraživači su pregledali tri prethodne studije o čokoladi i njene prednosti, a jedno istraživanje uključivalo je 44.000 ljudi. Oni koji su jeli umerene količine čokolade imali su 22 odsto manje verovatnoće da će pretrpeti moždani udar, u poređenju sa onima koji uopšte nisu jeli čokoladu.

 

– Tamna čokolada je definitivno zdravija – kazao je Saposnik za „Business Weekly“.

 

Tačan odnos između kakaa i rizika od moždanog udara još nije pronađen i treba i dalje da se istražuje. Iako čokolada može da ima neke zdravstvene prednosti, potrošači moraju da imaju na umu da konzumacija mora da bude ograničena.

Tagovi: