Suva koža na laktovima: Šta je uzrokuje i kako je se rešiti?

by | jun 2, 2013

Preko zime nije teško zanemariti negu laktova, koji su dolaskom lepših dana neretko izloženi pogledu. S dolaskom toplijih dana, naše telo sve je manje pokriveno odećom, što znači da možda neke delove tela koje ste zanemarili ponovno morate da dovedete u red kako bi izgledali lepo i negovano.

elbows

Koža na laktovima često je nakon zime gruba i suva, do te mere da čak može doći do pucanja. Kod nekih žena koža je vrlo gruba, tamnija od ostatka tela. Zbog čega se laktovi više isušuju od ostalih delova tela?

Koža na laktovima je mnogo deblja, pa je prema tome i podložnija isušivanju, pa zbog toga posebno reaguje na suv i hladan vazduh. Osim toga, laktovi su svaki dan na udaru jer se njima naslanjamo na različite površine i rastežemo i zatežemo kožu na tom mestu. Često su u kontaktu s različitim deterdžentima koje upotrebljavamo u domaćinstvu.

Osim hladnoće, suve laktove mogu uzrokovati i velike vrućine, posebno kada je u pitanju dugotrajno sunčanje. Takođe, voda koja u sebi sadrži velike količine hlora, jaki sapuni kojima se kupamo mogu isušiti laktove. Zbog toga je laktovima potrebna redovna nega i briga tokom cele godine, ali ako ste pomalo zanemarili taj deo tela tokom ove duge zime, sada je vreme da ih dovedete u red, kako bi izgledali lepo i negovano.

Kako bi vaši laktovi ponovno postali lepi i negovani, prvo što morate da napravite je piling. Možete koristiti bilo koji piling za telo ili pak kod kuće možete pomešati bademovo ili maslinovo ulje sa krupnom soli, šećerom ili krupnijim zrncima peska. Nemojte praviti previše grube pilinge, kako ne bi došlo do oštećenja i zdravog dela kože.

Nakon toga, potrebno je naneti kvalitetniju hidratantnu kremu ili ulje, i dobro umasirati. Može to biti kvalitetnija krema za ruke, krema za telo ili pak maslinovo, kokosovo ili bademovo ulje. I druga ulja za telo dolaze u obzir. Ako na laktove nanosite ulje, nakon toga na njih stavite zaštitnu plastičnu kuhinjsku foliju. Kako vam se ta folija preko noći ne bi skinula, uzmite stare čarape, isecite deo za prste i navucite na laktove, preko folije. Ujutro ih samo obrišite čistim peškirom ili pamučnom vatom.

Ako ste se odlučili za kremu, mažite laktove barem dva puta na dan, po mogućnosti i češće, a piling pravite svakih tri do četiri dana, eventualno prema potrebi češće. Imajte na umu da previše pilinga isušuje i oštećuje kožu. Za deset dana do dve nedelje već bi trebalo da vidite prve rezultate. Ako ste stanje pogoršava, koža je crvena, upaljena, perutava i slično, obavezno zatražite pomoć dermatologa.

Kada su u pitanju isušeni laktovi nikako nemojte koristiti proizvode koji u sebi sadrže alkohol. Među najjednostavnijim sastojcima koje možete koristiti za njegu laktova je vazelin ili gel od petroleja. Nemojte zaboraviti ni na kreme i druge preparate na bazi aloe vere i kreme na bazi vitamina E. Ako vam je koža na laktovima tamna, i želite da je posvetlite, pomešajte sok od polovine limuna, premažite njime laktove, držite pola sata, isperite, i namažite hidratantnom kremom ili uljem.

Izvor: Zena.hr

Tagovi: