SVINJSKI GRIP: Pušači u opasnosti!

by | avgust 26, 2009

 

 

Dve su osobine koje virus gripa H1N1 čine opasnim: visok stepen zaraznosti (mnogo lakše se prenosi od običnog, sezonskog gripa) i činjenica da brzo daje komplikaciju – upalu pluća za samo nekoliko dana.


Neće svaki inficirani dobiti pneumoniju, jer imuni sistemi su različiti kod ljudi, ali nas upravo to tera na ozbiljan oprez. Najugroženiji su dijabetičari, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, astmom i hroničnim bronhitisom, ali, verujte, prema izveštajima iz Meksika i Australije, u ozbiljnoj su opasnosti i pušači„, kaže za „Politiku“ profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Radne grupe Ministarstva zdravlja za pandemiju, a prenosi „Mondo“.


U Srbiji je do utorka, prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, potvrđeno 129 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1). U Evropi su zaključno sa 23. avgustom prijavljena 83 smrtna ishoda. Najveći broj prijavljenih potvrđenih slučajeva registrovan je u Velikoj Britaniji (12.957) a do u svetu je prijavljeno ukupno 251.401 slučaj obolevanja od svinjskog gripa sa 2.545 smrtnih ishoda.

Tagovi: