TAJNE Francuskinja: Lepe i vitke bez gladovanja i znojenja!

by | septembar 14, 2009

Francuskinje su poznate kao lepe žene koje znaju da brinu o svom telu. Ono što je najzanimljivije je to da nisu sklone dijetama, ali se ipak mogu pohvaliti zavidnom vitkošću. U čemu je njihova tajna?

 

sofi marso monika beluci

 

ZANOSNE U CRVENOM: SOFI MARSO I MONIKA BELUČI


Francuskinje su žene koje znaju da uživaju u hrani pa je izbegavanje bilo koje vrste hrane za njih greh. Kako onda ostaju tako lepe? Tajna je u umerenosti. Francuskinje se ne odriču ni jedne vrste hrane, ali je jedu u umerenim količinama.

Prehrambene navike francuskih žena objedinjene su u knjizi Mireille Guiliano ‘Francuskinje se ne debljaju’. Autorka objašnjava kako je moguće da Francuskinje jedu sve što im se sviđa, a ipak uspevaju da ostanu vitke i lepe. Evo njihovih tajni…


Ma kakva dijeta?!
Tek 10 odsto Francuskinja je gojazno. Punomasna hrana od koje ne beže zapravo može da pomogne jer duže i bolje osigurava organizmu potrebnu energiju. Francuskinje to znaju i zato i dalje uživaju u siru i tamnoj čokoladi.


Kod kuće se jede najbolje
Sedamdeset i šest odsto Francuskinja većinu obroka pojede kod kuće. Hrana koja se priprema kod kuće sadrži manje šećera, soli i aditiva, a i jeftinija je. Važno je zapamtiti da domaća hrana podrazumijeva i pripremu umaka pripremljenih kod kuće, a ne gotovih koji su kupljeni u supermarketima.


Kontrola količine hrane
Iako ne praktikuju dijete, Francuskinje ipak paze na količinu hrane koju unose u organizam. Jedno nedavno istraživanje otkrilo je da se u francuskim restoranima serviraju porcije koje su 25 posto manje od onih koje se serviraju u američkim restoranima. One se ne odriču ničega pa čak ni ugljinih hidrata, ali u malim količinama.


Dugotrajni obroci
Premda danas malo tko ima vremena za dugotrajne obroke, Francuskinje se toga ipak ne odriču. Uživanje u hrani nalazi se na listi njihovih prioriteta, a to je dobro i zdravo. Ručak prosečne Francuskinje traje oko dva sata. Građani ostalih evropskih zemalja na ručak potroše oko 15 minuta. Francuske žene znaju da je dugo žvakanje hrane i uživanje u ukusima tajna vitkosti, ali i zadovoljstva u životu. Ručak pojeden miru i bez stresa od neprocenjive je koristi.


Tekst: T-portal

Tagovi: