Uradi sam: Uzmite zdravlje u svoje ruke!

by | novembar 6, 2013

Jedva stižete da završite izveštaj na poslu, pošaljete važan mejl, kupite rođendanski poklon za prijateljicu… Onda nije nikakvo čudo što su zdravstveni pregledi poslednji na vašoj listi obaveza. Zato vas savetujemo kako da uposlite prste primenjujući „uradi sam“ zdravstvene pretrage.

savet

1. Tapkajte po stomaku

Ukoliko osetite blagu mučninu odmah nakon ispijanja mleka, nežno lupnite nekoliko puta po stomaku, a onda ponovite istu radnju nakon 15 minuta. Ukoliko svaki put čujete tup zvuk, to može da ukaže na nagomilavanje gasova u crevima (što može da bude znak netolerancije prema laktozi). Lekar će vam verovatno propisati kapsule enzima laktoze uz večeru ili kapi laktoze u mleku, što će vam omogućiti da uživate u ovom, inače zdravom, napitku bez posledičnih tegoba.

2. Uštinite se

Uštinite kožu na nadlanici da biste proverili koliko je vremena potrebno da se vrati u pređašnje stanje. Ukoliko prođe mnogo vremena, to može da znači nedostatak velikog broja ključnih hranjivih materija za elastičnost kože, uključujući vitamin C, bakar i proteine.

Zato se postarajte da jedete više brokolija, svežih paprika, pomorandži i drugog južnog voća, slatkog kupusa, jezgrastog voća, semenki (proteini), pečurki, integralnih žitarica i čokolade (bakar).

Gubitak elastičnosti kože takođe može da ukaže na oštećenja uzrokovana sunčevim zračenjem. Zato se sklanjajte sa sunca i koristite hidratantnu kremu sa SPF-om. Neelastična koža može da bude znak dehidratacije, pa se potrudite da popijete osam čaša vode tokom dana.

3. Protrljajte i slušajte

Pucnite palcem i kažiprstom blizu oba uha. Ukoliko je zvuk prigušeniji na jednoj strani, to može da ukaže na infekciju uha, zapušenje, ili čak gubitak sluha. Ukoliko ste zabrinuti, češće ponavljajte ovaj test i, ako ne primetite nikakvo poboljšanje, obratite se lekaru. Provera kod ORL specijaliste je naročito bitna ako u vašoj porodici ima slučajeva oštećenja sluha.

4. Lupkajte zbog pritiska

Nežno lupkajte srednjim prstom po obrazima, čelu i između obrva. Osećate li bol ili pritisak? Ako je odgovor pozitivan, moguće je da se radi o upali sinusa. U tom slučaju trebalo bi da se obratite lakaru koji će propisati odgovarajuće antibiotike. Upotreba slang rastvora u obliku kapi za nos (kupuju se bez recepta) i inhalacija vodene pare može da ublaži glavobolju i otpuši nos i disajne puteve.

5. Opipajte grudi zbog kvržica i grudvica

Jednom mesečno, odmah nakon završetka menstruacije, uradite ovu proveru – podignite ruku tokom jutarnjeg tuširanja i nežnim pokretima opipajte dojku, ispod pazuha i oko ključne kosti (tu se nalaze limfni čvorovi).

Ukoliko napipate bilo kakvu grudvicu ili, zadebljanje kože koja se razlikuje od ostalog tkiva grudi, zakažite pregled kod lekara. Nakon tuširanja, stanite ispred ogledala i podignite ruke iznad glave; ukoliko primetite netipično udubljenje, ili nabor kože, na dojkama ili okolnoj oblasti, iscedak iz bradavice, crvenilo ili svrab, proverite prirodu ovih pojava kod lekara.

Autor: Life Content

Tagovi: