Uskoro vakcina protiv radijacije

by | mart 27, 2011

Jedinstvenu vakcinu, koja neutrališe uticaj radijacije na živi organizam, smislili su ruski naučnici iz Vladikavkaskog naučnog centra RAN, a koristiće se najverovatnije za spasioce koji su pomagali u nesreći u Fukušimi u Japanu. Za vakcinu, koja je u završnoj fazi ispitivanja, zainteresovani su i japanski stručnjaci jer ovaj preparat deluje u slučaju da koncentracija radijacije u vazduhu bude čak hiljadu puta veća od dozvoljene norme, prenosi Glas Rusije.

Po rečima načelnika odeljenja za biotehnologiju Vladikavkaskog centra profesora Vjačeslava Malijeva, vakcina je rađena u saradnji s nacionalnom aerokosmičkom agencijom SAD-a i ispitivanje je u završnom stadijumu.
Naučnim ispitivanjima iz Severne Osetije radiobiolozi NASA-e su se priključili 2006. godine, posle eksperimentalnog poređenja ruske i američke vakcine.

Eksperimentalne životinje su dobijale dozu zračenja, nakon koje ne bi mogle da prežive više od sedam dana. One vakcinisane američkim sredstvom uginule su četvrtog dana, a životinje koje su dobile ruski preparat su preživele.
Dva meseca kasnije u njihovim organizmima nisu otkriveni bilo kakvi poremećaji.
Sledeće faze ispitivanja vakcine, kako na životinjama tako i na ljudskim ćelijama vrše se zajednički i potvrđuju delotvornost preparata.

Vakcina deluje u slučaju prekoračenja dozvoljene norme radijacije od preko hiljadu puta, tvrde naučnici iz Vladikavkaza, ali zasad nema reči o njenoj kliničkoj primeni.
Razrada i ispitivanje preparata za lečenje bolesti izazvanih radijacijom kod kojih se razara tkivo na nivou DNK obično traju godinama, kaže rukovodilac laboratorije Sveruskog centra za urgentnu i radijacijsku medicinu MVS Rusije Voldemar Tarita.

„Među najjednostavnijim i najpristupačnijim sredstvima koji smanjuju stepen uticaja radijacije na čoveka su preparati joda, koji čuvaju štitnu žlezdu. Ali, u slučaju normalnog radijacijskog uticaja, ne treba se baviti samo lečenjem lekovima i aditivima, koji sadrže jod. Njihova prekomerna doza dovodi do negativnih posledica: alergije, koprivnjače, groznice i različitih dermatitisa. Za preventivu je dovoljno jesti, na primer, morski kupus“, kazao je Tarita.

Po rečima Voldemara Tarite, nakon povratka u domovinu svi ruski spasioci koji su radili u Japanu biće pregledani posebnim aparatima Sveruskog centra za urgentnu i radijacijsku medicinu MVS u Sankt-Peterburgu.
„Imamo jedan spektometar za merenje ozračenosti čoveka – to je velika metalna komora, u kojoj se određuje prisustvo radijacijskih materija u organizmu. Sad čekamo naše spasioce koji rade u Japanu. Pošto oni udišu taj vazduh u njihov organizam može nešto da dospe. Zbog toga će biti pregledani kod nas i mi ćemo paziti na to da u njihovim organizmima sve bude čisto“, kazao je Tarite.

Danas u Japanu, u oblastima koji su nastradali u potresu i cunamiju, radi preko 150 ruskih spasilaca. Oni su do sada pregledali preko 100 kvadratnih metara teritorije i izvukli iz ruševina 112 tela poginulih.
Koncentarcija radijacije u reonu gdje rade ruski spasioci iznosi 0,3-0,4 mikrosiverta na sat, što je ispod dozvoljene vrednosti i do sada, za sve vreme njihovog rada nivo radijacije nije premašio maksimalo dozvoljenu koncentraciju.

Tagovi: