VAKCINA protiv svinjskog gripa stiže u septembru

by | septembar 3, 2009

Nema sumnje da će vakcina protiv pandemijskog virusa H1N1 omogućiti stanovništvu dovoljnu zaštitu, čak i ako virus bude mutirao tokom širenja, izjavila je Mari-Pol Kini, direktorka programa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za istraživanje vakcina.


Ona je najavila da će prve vakcine protiv svinjskog gripa biti na raspolaganju vladama država sveta već u septembru, naglašavajući još jednom da bi zdravstveni radnici trebalo prvi da ih prime, piše Tanjug, a prenosi Mondo.


Proizvođači će vakcine naplaćivati različito, u zavisnosti od mogućnosti država. Bogatim zemljama će, na primer, vakcina biti naplaćivana po 10 do 20 dolara za dozu, državama osrednjih prihoda upola manje, dok će cene za siromašne biti upola manje nego za srednje bogate.


Bogato iskustvo na izradi vakcina protiv sezonskog gripa i naročito na razvijanju vakcine protiv virusa ptičijeg gripa H5N1, omogućili su da vakcina za svinjski grip, iako

se proizvodi u žurbi, bude bezbedna„, napomenula je Kinijeva.

Ona tvrdi da će vakcina biti delotvorna i ako dođe do mutacije, osim ukoliko bi ona bili većih razmera. U tom slučaju bi bila nužna potpuno nova vakcina. Ona je objasnila da nije ni moguće, a ni potrebno da se svako vakciniše protiv svinjskog gripa.


Ne treba da budemo hipnotisani vakcinom. Grip nije kao besnilo koje je 100 odsto fatalno„, opomenula je Kinijeva, navodeći druge mere za prevenciju zaraze: održavanje rastojanja među ljudima, zatvaranje škola, izbegavanje javnih skupova, korišćenje antibiotika i vođenje računa o ličnoj higijeni.


 

Tagovi: