Vodič za zaposlene: Kako se ponašati na novogodišnjoj poslovnoj proslavi

by | decembar 16, 2013

Sezona novogodišnjih partija i poslovnih proslava polako se zakuhtava, i verujemo da će neki od vas kraj godine proslaviti i sa kolegama. Poslovne novogodišnje zabave možda jesu prilika za zbližavanje s kolegama u neformalnoj atmosferi, ali pripazite da ne učinite nešto što ćete zažaliti.

poslovni parti

Koliko god opušten bio, poslovni parti nije mesto za neobuzdanu zabavu i preteranu brbljavost koja bi mogla skupo da vas košta. Otkrivamo vam nekoiko saveta kako se ponašati u ovakvim situacijama, prema izboru magazina Forbes .

Ne glumite fikus

Nemojte sediti u ćošku i komunicirati samo sa ljudima s kojima svakodnevno radite. Proširite vidike i predstavite se ljudima iz drugih sektora. Nikad ne znate ko vam može pomoći u napredovanju.

Pripazite na odevanje

Na ovakvim zabavama morate biti profesionalni, ali i lepo obučeni. Bez obzira na propisani dress-code, suzdržite se od pokazivanja tela, te haljinu za večernje izlaske ostavite u ormaru.

Iskoristite priliku za networking

Stopite se s okolinom, budite društveni i iskoristite priliku za upoznavanje s ljudima koje nemate priliku da vidite svaki dan. Uostalom, možda vam oni mogu pomoći u budućoj karijeri.

Ne gubite kontrolu

Ako se poslužuje alkohol, popijte piće ili dva, a ne deset. Iako vas razuzdano pijanstvo neću uvek nužno koštati posla, postoji mogućnost da ćete postati predmet ogovaranja.

Ne ulizujte se

Oduprite se želji da neprestano sledite svog pretpostavljanog. Nema ništa loše u pristojnom razgovoru u opuštenoj atmosferi, no pazite da ga ne ‘udavite’ nepotrebnim pričama u želji da mu se svidite.

Ne kasnite

Početak zabave idealno je vreme za čavrljanje sa šefovima u opuštenoj atmosferi pre nego što se proslava zahukta.

Ne pravite se pametniji od šefa

Čak i ako to jeste, pametne komentare zadržite za sebe i nikako kolegama ne pričajte kako biste vi kompaniju vodili puno uspešnije.

Ne pričajte neprikladne viceve

Iako parti možda prolazi u prijateljskoj atmosferi, neki ljudi će ipak zapamtiti vaše neprimerene komentare.

Izvor: Forbes

Tagovi: