Za spavalice: Učinkovite tehnike razbuđivanja

by | novembar 28, 2013

Iako je naučno dokazano da je jutarnji umor genetski uslovljen, postoje jednostavni trikovi koji i spavalicama omogućuju brzo razbuđivanje i veseo početak novog dana.

budjenje

Ujutro obavezno ustanite na vreme, a ne u poslednjoj sekundi, kako biste izbegli žurbu i stres, te imali dovoljno vremena za sve jutarnje aktivnosti, uključujući i doručak.

Kada se probudite, nemojte odmah „skakati“ iz kreveta već prvo lezite na leđa i započnite sa istezanjem, a zatim i s laganim treningom u ležećem položaju, odnosno istovremenim širenjem i skupljanjem ruku i nogu kako biste „probudili“ i vaš organizam.

Ako odmah morate da ustanete iz kreveta – jer ćete se u suprotnom okrenuti na drugu stranu i ponovo zaspati, otrčite bosonogi do kupatila, odnosno rastezanje i vežbanje zamenite kratkotrajnim džogingom koji će vas garantovano razbuditi.

Uvedite obavezan jutarnji ritual, odnosno nakon ustajanja, bez obzira na godišnje doba i vremenske (ne)prilike, otvorite prozor spavaće sobe ili izađite na balkon (dnevna svetlost i svež vazduh razbuđuju i podstiču dobro raspoloženje), te uz kratko živanje u suncu, oblacima, vetru, snegu ili kiši, poželite dobrodošlicu novom danu i novim izazovima.

Dan započnite svojom omiljenom muzikom ili, još bolje, solo pevanjem jer ono uspešno reguliše disanje i podstiče rad srca i krvotoka, te poput čokolade utiče na lučenje hormona sreće i osećaj zadovoljstva.

Za jutarnju negu koristite preparate s mirisima koji razbuđuju i podstiču dobro raspoloženje – đumbir, limun, narandža ili limunska trava.

Kako ništa ne osvežava, razbuđuje i podstiče cirkulaciju bolje od naizmeničnog tuširanja hladnom i toplom vodom, smognite hrabrosti, te, iako vam to možda zvuči brutalno, okrenite tuš na „plavu stranu“.

Ujutro, pri svakom pogledu u ogledalo, „navucite“ što širi osmeh na lice jer istraživanja dokazuju da se i bezrazložnim, „prisiljenim“ osmehom aktiviraju mišići lica i stimulišu ćelije mozga zadužene za dobro raspoloženje.

Iskoristite pozitivan uticaj boja na ljudsku psihu te nabavite bademantil i peškire u narandžastoj ili žutoj boji, bojama sunca koje razbuđuju i pokreću na aktivnost.

Kako je doručak veoma važan za vaš organizam, naterajte se da ujutro obavezno doručkujete, makar mleko, musli ili ovsene pahuljice sa svežim i sušenim voćem, bananama, smokvama ili orasima.

Izvor: Portal Oko

Tagovi: