Ukusne kašice od povrća

03.05.2010 u 7:18 časova 10 komentara

kasice od povrca Ukusne kašice od povrćaKašica od krompira

Nabavka povrća: Za pripremu pirea za bebu najbolji je beli krompir jer je mekši i lakše se gnječi. Naravno, kada nastupi sezona mladog povrća, bebi ćete pripremati mladi krompir.

Priprema: Krompir možete da oljuštite i da isečete na kockice (ili ga možete peći ili kuvati u ljusci ali tada vodite računa o tome da ga prethodno dobro operete da biste uklonili eventualne aditive koji se koriste da bi se krompir sačuvao od klijanja tokom zime). Komadiće krompira stavite u šerpicu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte na laganoj vatri i vodite računa da vam voda ne ispari. Krompir procedite i pasirajte, a za razređivanje ove kašice možete koristiti vodu u kojoj se krompir kuvao, majčino mleko ili adaptirano mleko kod manjih beba, ili obično mleko ako je baba starija od šest meseci. Dodajte i parče putera, da pire bude ukusniji.

Pire od šargarepe

Nabavka povrća: U današnje vreme, sveža mlada šargarepa iz staklenika može da se nabavi tokom cele godine, tako da ne morate da je zamrzavate. Međutim, ako želite svojoj bebi da ponudite povrće proverenog kvaliteta od proverenog proizvođača, kupite je na pijaci u vreme dok je sasvim mlada, operite, očistite i zamrznite.

Priprema: U šerpu stavite malo margarina da se otopi, a zatim dodajte iseckanu šargarepu, dobro promešajte, nalijte sa malo supe od povrća i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok šargarepa ne omekša. Kada postane sasvim mekana, izgnječite je viljuškom, dodajte sasvim malo mleka i kašičicu brašna, a zatim još malo prokuvajte. Po želji možete umešati i kašičicu šećera (deca vole slatkast ukus ovako pripremljenog pirea). Posolite po ukusu i poslužite detetu.

Pire od kelerabe

Nabavka povrća: Pretpostavljamo da ste preko leta mislili na to da tokom zime nema mnogo svežeg povrća na pijaci, i da ste se setili da zamrznete bar nekoliko paketića ovog dragocenog povrća. Najbolje je da se mlada keleraba očisti, isecka na kockice i zamrzne.

Priprema: U šerpu stavite malo ulja da se zagreje, a zatim na tom ulju propržite iseckanu kelerabu. Dodajte malo vode ili supe od povrća i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok keleraba sasvim ne omekša. Kada je potpuno kuvana, dodajte malo iseckanog peršuna i pola kašičice smeđeg šećera. Izmiksajte i ponudite bebi.

Pire od graška

Nabavka povrća: Čišćenje mladog graška oduzima dosta vremena, tako da se mlade mame uglavnom opredeljuju za kupovinu smrznutog. To je sasvim u redu pod uslovom da proizvod koji kupujete nije stariji od tri meseca.

Priprema: Operite pola kilograma graška i stavite da se kuva u posoljenoj ključaloj vodi. Kada je skuvan, ocedite ga, propasirajte i odstranite ljuske. U šerpici rastopite malo putera, dodajte kašičicu kukuruznog brašna i propasirani grašak, dobro promešajte, pa dodajte nekoliko kašika supe od povrća. Ostavite da se kuva na tihoj vatri dok se ne zgusne. Ako je pire isuviše gust, dodajte još malo supe od povrća. Dodajte iseckanu mirođiju i sklonite sa vatre.

Pire od bundeve

Nabavka povrća: Slatka bundeva može da se nabavi sveža na pijaci tokom novembra i decembra, ali i kasnije, sve do početka proleća. Izrendajte je i zamrznite kao svako drugo povrće.

Priprema: Mladu bundevu stavite u posebnu posudu i ostavite pola sata da se ocedi od vode. U šerpi napravite blagu zapršku na malo ulja, pa kad brašno počne da žuti, dodajte izrendanu bundevu, sve malo propržite, nalijte sa malo supe, promešajte i kuvajte dok bundeva ne omekša. Kada je povrće kuvano, umešajte u pire kašiku kisele pavlake i dodajte pola kašičice smeđeg šećera. Na ovaj način možete pripremiti i pire od tikvica.

Pire od spanaća (ili blitve)

Nabavka povrća: Pošto postoji letnje i zimske sorte spanaća, on može da se pronađe na pijaci u svežem stanju tokom cele godine. Pošto se ovo zdravo povrće poslednjih godina uspešno gaji u staklenicima, i usred zime možete nabaviti mladi spanać.

Priprema: Kilogram spanaća dobro operite, očistite i kuvajte nekoliko minuta u dva litra ključale vode. Procedite spanać, propasirajte ga i ostavite da se ocedi. Na malo ulja dodajte oceđeni i sitno iseckani spanać, dobro promešajte i nalijte sa pola litra mleka. Ako je dete alergično na kravlje mleko, možete da upotrebite kiselo ili ono bez laktoze. Posolite, po želji dodajte nekoliko čenova sitno iseckanog belog luka i ostavite da se kuva na tihoj vatri dok se ne zgusne. S vremena na vreme promešajte, da se ne bi stvorile grudvice.

Pire od brokolija

Nabavka povrća: Brokoli je povrće koje postaje sve više popularno kod nas, tako da može da se pronađe na pijaci tokom cele godine.

Priprema: Pola kilograma brokolija dobro operite i iskidajte ga na cvetiće. Uzmite beli deo praziluka, očistite ga, operite i iseckajte na kolutiće. Zagrejte malo ulja, pa dinstajte praziluk sa malo vode, dok sasvim ne omekša. Sada dodajte cvetiće brokolija, dolijte malo supe ili vode, pa nastavite da dinstate još desetak minuta. Dok se povrće dinsta, skuvajte jaje, izvadite mu žumance i izgnječite ga. Skuvano povrće posolite, izgnječite viljuškom u kašu, a zatim mu dodajte žumance. Sve dobro promešajte.

Mešano povrće sa pirinčom

Nabavka povrća: Mnoge mame same prave paketiće od svežeg sezonskog mešanog povrća, pa ga zamrzavaju i čuvaju za zimu. Ako to niste učinili, kupite nekoliko vrsta zamrznutog povrća, pa sami napravite mešavinu po sopstvenom izboru.

Priprema: Stavite pola litra posoljene vode da proključa. Spustite povrće u vodu i kuvajte poklopljeno na tihoj vatri dok ne omekša. U međuvremenu pripremite pola šolje očišćenog i dobro opranog integralnog pirinča. Kada je povrće dopola kuvano, dodajte pripremljeni pirinač, malo protresite šerpu i nastavite da kuvate još desetak minuta. Sada dodajte sitno iseckano peršunovo i celerovo lišće. Izgnječite viljuškom, umešajte malo pavlake i ponudite bebi.

Pire od tikvica

Nabavka povrća: Srećom, i usred zime možete nabaviti mlade tikvice! Priprema: Očistite jednu tikvicu, nasecite je na kockice, pa je izdinstajte na pola kašičice rastopljenog putera. Čim tikvica pusti vodu, dodajte dve-tri kašike pilećeg ili nekog drugog bujona (mesna supa). Ostavite jo nekoliko minuta da se prodinsta. Sada, sklonite šerpicu sa vatre, pa u dinstano povrće dodajte sitno iseckanu svežu mirođiju i kašičicu pavlake. Sve promešajte i ostavite da se prohladi.

Krompir sa brokolijem i sirom

(od devetog meseca)

Potrebno je: 300 g krompira, oljuštenog i iseckanog na kockice 1 šargarepa srednje veličine, oljuštena i iseckana na kolutiće 75 g cvetića brokolija 4 kašike adapirane mlečne formule 15 g neslanog putera 40 g ribanog trapista

Priprema: Iseckani krompir i šargarepu stavite u šerpicu, nalijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša (otprilike 20 minuta). U međuvremenu, operite brokoli i prelijte ga ključalom vodom, izvdaite ga posle pet minuta. Ocedite svo povrće od vode, izgnječite, izmešajte, pa pripremljenoj masi dodajte mleko, istopljeni puter i naribani sir.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...
Povezane vesti:

10 komentara

Da bi se pored vašeg komentara uvek video vaš avatar idite na Gravatar servis, registrujte se i uz vaš email identifikujte odgovarajuću sličicu!
Vaš gravatar će biti isti kod svih komentara, na svim sajtovima koji podržavaju gravatare.

  1. Mira komentar dat 03. May 2010 u 9:12

    super su recepti… hvala vam, pozz od Mire i malog Marka

  2. Marija komentar dat 03. May 2010 u 9:14

    Trazila sam recepte za bebe i ovo je dosada najbolji tekst jer objasnjava i kakvo povrce treba kupiti. Casopis vam je super, a bili smo i na Puzijadi i lepo smo se proveli. Nastavite tako. Marija iz Obrenovca

  3. marija komentar dat 26. May 2010 u 16:12

    imam veliki problem moj mali dimi ne voli da jede nikavu vrsu hrane osven mleko od flasicu ni blagu ni slanu jelo doktori mi kazu opurnos j njsta vise alj to ne pomaze molim vas pomozite mi jer kod kod mom 9 mesecnu bebu postoji anemija pozz

  4. Zeljka komentar dat 28. June 2010 u 18:17

    Recepti u zaista odlicni. Interesuje me od koliko mjeseci beba moze jesti pvrce spremljeno na ovakav nacin.

  5. Aida Bajazet komentar dat 29. June 2010 u 7:47

    U principu, bebi mozete spremati povrce na sve nacine vec od osmog meseca, s tim sto morate voditi racuna da koristite adaptirano umesto kravljeg mleka zbog rizika od alergije. Pored svakog recepte naveden je uzrast deteta kom je namenjen. Zahvaljujemo na pohvalama.

  6. Natasa Zaharieva komentar dat 29. June 2010 u 8:04

    Super vam je casopis.Ima sta da se cita.Radujem se za recepte koje ste objavili.Samo nastavite tako.POZDRAV Delcevo Makedonija

  7. Aida Bajazet komentar dat 29. June 2010 u 8:05

    Hvala najlepse. Puno pozdrava od redakcije casopisa Moja beba

  8. joka komentar dat 26. June 2012 u 21:32

    hvala bogu da smo nasli nesto ….extra!postavite jos nesto

  9. Nikoleta komentar dat 27. June 2012 u 0:36

    Verujem da su ovi recepti ukusni, ali (ovde u Americi gde zivim) bebama se ne daje secer. Osim toga, zbog nitrata, sargargarepa se daje kasnije 8-9 mesec.
    O margarinu da ne pricam, to je CISTA HEMIJA, ako zelite masno onda iskljucivo MASLAC, nikako margarin

  10. Nikoleta komentar dat 27. June 2012 u 0:39

    ili jos bolje: nerafinisano maslinovo ulje!

Ostavite komentar

Da bi se pored vašeg komentara uvek video vaš avatar idite na Gravatar servis, registrujte se i uz vaš email identifikujte odgovarajuću sličicu!
Vaš gravatar će biti isti kod svih komentara, na svim sajtovima koji podržavaju gravatare.