Ishrana u trudnoći: Ove salate ćete obožavati!

by | avgust 13, 2015
Priredila: Jelena Grujin, novinarka i buduća mama

Priredila: Jelena Grujin, novinarka i buduća mama

Tokom trudnoće najvažnija je zdrava ishrana, kako zbog mame, tako i zbog bebe. Zaboravite na sve one loše kalorije, pice, slatkiše i ostale grickalice i bacite se na zdravlje. A šta ima zdravije od divnih obrok salata? Em se lako pripremaju, pijace su sada prepune svežeg povrća, em ćete se osećati lakše, poletnije i zadovoljnije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Predstavljamo vam nekoliko interesantnih recepata za obrok salate, a vi već danas napravite neku i obradujte i sebe i svoju bebu.

Salata od kelja i paradajza

Ovo je jedna od najzdravijih salata koje možete sebi da priuštite, iako vas ukus može podsetiti na ne tako zdravu picu, zbog origana i paradajza. Indijski orah daje organizmu zdrave masti i proteine, a sirovi kelj mnoštvo hranljvih materija. Sve ovo zajedno čini dobro izbalansiran i zdrav obrok, a vama je to sada preko potrebno.

Sastojci:

jedna veza kelja
jedan isceđen limun
šolja seckanog indijskog oraha
2/3 šolje bademovog mleka
četiri iseckana manja paradajza
pola kašike maslinovog ulja
kašičica origana
so i biber po ukusu

Priprema:

Iseckajte kelj, prelijte limunovim sokom i ostavite bar 15 minuta da odstoji. Sitno iseckajte indijski orah i pomešajte sa mlekom dok ne dobijete glatku i ujednačenu masu. Zatim u to dodajte paradajz, origano i maslinovo ulje i dobro promešajte dok se sve ne sjedini. Dodajte so i biber, a onda sve to prelijte preko kelja. I uživajte u kombinaciji ukusa!

Kliknite dalje za sledeći recept.

Foto: pixabay.com/Kaboompics_com

Foto: pixabay.com/Kaboompics_com

Salata sa spanaćem i belim lukom za imunitet

Poboljšan imunitet je ono što ćete sigurno dobiti ukoliko često konzumirate ovu salatu, a dobar imunitet i te kako je važan u trudnoći. Beli luk je prirodni antibiotik, citrus sadrži antioksidanse, a šargarepa ima karotenoide koji su važni u podizanju imuniteta. Uz sve to, indijski orah daje dovoljnu količinu zdravih masti i proteina. Da li treba da pominjem koliko jezeleno povrće zdravo, naročito spanać?

Sastojci:

pola šolje indijskog oraha
pola šolje vode
jedna šaragrepa
jedna šolja spanaća
sok od pola limuna
dva čena belog luka
1/4 kašičice soli
jedna veća jabuka
jedna veća pomorandža

Priprema:

Izmiksajte indijski orah i vodu u blenderu dok ne dobijete ujednačenu masu, a zatim dodajte i ostale sastojke. Ako je potrebno možete dodati još vode kako bi smesa bila kompaktna. Spanać i voće iseckajte i stavite u činiju, a zatim prelijte dobijenom smesom. Voće uvek možete zameniti nekim povrćem, ako vam se ne dopada ova kombinacija ukusa. Paprika je, recimo, odlična zamena.

Kliknite dalje za sledeći recept.

Foto: pixabay.com/Counselling

Foto: pixabay.com/Counselling

Pileća salata

Pileće salate su uvek zahvalne za spremanje, jer koje god sastojke da stavite uz ovo meso ne možete da pogrešite. Ovo je moj predlog.

Sastojci:

pileće grudi bez kostiju i kožice
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
manja glavica zelene salate
jedan veći paradajz
jedan luk (ako imate mladi ili praziluk još bolje)
malo maslinovog ulja
dve kašike izdrobljenog mladog sira
jedna kriška slanine

Priprema:

Ugrejte tiganj sa malo maslinovog ulja, dodajte piletinu isečenu na kockice, pa posolite i pobiberite. Pržite oko pet minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno okretanje. U velikoj posudi pomešajte isečenu zelenu salatu, paradajz i luk, pa prelijte maslinovim uljem. Dodajte gotovu piletinu, pa sve dobro promešajte. Na kraju prilikom serviranja, pospite salatu sirom i seckanom slaninicom.

Kliknite dalje za sledeći recept.

Foto: freedigitalphotos.net/Apolonia

Foto: freedigitalphotos.net/Apolonia

Brokoli salata

Ova salata vam vrlo lako može postati omiljena, jer se veoma jednostavno priprema, a ukus je fenomenalan, o zdravlju i da ne govorimo.

Sastojci:

kašičica soli
pet-šest svežih cvetova brokolija
pola šolje sirovih badema
jedna kriška slanine
šolja crvenog iseckanog luka
šolja graška
dve kašike majoneza
dve kašike jabukovog sirćeta
1/4 šolje meda

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i dodajte kašičicu soli, pa ostavite da provri. Dodajte cvetove brokolija i ostavite da se kuvaju minut-dva. Izvadite ih iz šerpe i prelijte hladnom vodom kako bi se zaustavilo kuvanje, ostavite da se ohladi i procedite. U velikoj posudi pomešajte brokoli, bademe, slaninu, luk i grašak, a u drugoj posudi umutite majonez, sirće i med, pa prelijte preko povrća i dobro izmešajte.

Kliknite dalje za sledeći recept.

Foto: pixabay.com/EME

Foto: pixabay.com/EME

Mediteranska salata

Salata koja će vas svojim ukusom odvesti u daleke i tople krajeve. Savršena za tople dane kada vam kuvanje nije ni na kraj pameti.

Sastojci:

300gr pasulja iz konzerve
jedan iseckani krastavac
manja šolja brokolija
šolja iseckanog paradajza
šolja seckanog kelja
pola šolje seckanog luka
dve kašike seckanih maslina
tri kašike jabukovog sirćeta
čen zgečenog belog luka
kašika secaknog svežeg peršuna
kašika seckanog svežeg timijana

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u velikoj posudi i ostavite da odstoji bar sat vremena u frižideru pre konzumiranja.

Prijatno!

Tagovi: