Zdrava ishrana u trudnoći: Pet čorbica koje ćete obožavati

by | avgust 27, 2015
Priredila: Jelena Grujin, novinarka i buduća mama

Priredila: Jelena Grujin, novinarka i buduća mama

Sigurna sam da odlično znate kako u toku trudnoće treba da promenite neke životne navike, da se okrenete zdravijoj ishrani i, uopšte, zdravijem načinu života. Na mom meniju svakoga dana mora se naći neka ukusna supica ili čorbica, a o blagodetima koje one pružaju ne moram posebno da vam govorim.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bilo da volite čorbe od mesa (juneće, pileće) ili pak više one od povrća, kao ja, zasučite rukave ili zaposlite nekog bližnjeg i utonite u miris i ukus te zdrave hrane.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čorba od karfiola

glavica karfiola
2 krompira
1 glavica crnog luka
jaja
čaša kisele pavlake
začini po ukusu (ja stavljam origano, peršun, celer, majčinu dušicu, majoran)
so i biber (ukoliko imate problema sa oticanjem, onda so izbacite)

Priprema:

Luk sitno iseckajte i zajedno sa začinima prokuvajte u litar vode, a zatim dodajte očišćen i na cvetove iskidan karfiol. Krompir isecite na kockice, pa i njega dodajte u vodu. Kuvajte dok sve povrće ne omekša, a zatim izblendirajte štapnim mikserom dok ne dobijete ujednačenu masu. Vratite na ringlu, dodajte so i biber i sačekajte da proključa. Kada proključa razmutite jaje i pavlaku, pa dodajte u čorbu i dobro promešajte. Prijatno!

Pročitajte i… Krem čorba od junetine sa karfiolom!

Kliknite dalje za sledeći recept.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čorba od bundeve

pola kilograma bundeve
1 veći krompir
pola litre vode
glavica crnog luka
3 čena belog luka
2dl neutralne pavlake
začini

Priprema:

Očistite i iseckajte na kockice bundevu i krompir, naseckajte crni i beli luk, pa sve zajedno stavite da se kuva u malo hladne vode (da ogrezne). Kada je povrće kuvano, dodajte začine po želji i ostavite još nekoliko minuta dok ne provri. Zatim ga propasirajte, dodajte ostatak vode i neutralnu pavlaku, pa ostavite da još jednom proključa. Na kraju možete servirati sa krutonima i sirovim semenkama bundeve.

Pročitajte i… Bundeva utiče na dobro raspoloženje!

Kliknite dalje za sledeći recept.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čorba od krompira

kilogram krompira
malo putera ili ulja (po želji)
3 kašike kisele pavlake
1 kašičica aleve paprike
1 kašika brašna
1 jaje
1 paprika babura
začini (peršun obavezno, so izbegavajte)

Priprema:

Ugrejte ulje ili puter, pa dodajte brašno i alevu papriku, pa preko sitno iseckan krompir. Sve to prelijte hladnom vodom, pa dodajte začine i iseckanu papriku. Kuvajte na umerenoj temperaturi dok krompir ne postane mekan. U posebnoj činiji umutite jaja i pavlaku, pa dodajte u čorbu. Na kraju začinite peršunovim listom. Ovo je možda malo teža čorba zbog brašna, ali ako želite možete je spremiti i bez ovog sastojka.

Pročitajte i… 3 najčešće greške koje pravimo s krompirom!

Kliknite dalje za sledeći recept.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Paradajz čorba

malo maslinovog ulja
kašika brašna
kašičica aleve paprike
1/2 litre paradajz soka ili kuvanog paradajza (ako imate domaćeg još bolje)
1/2 litre vode
1 list lovora
začini po želji
kašičica šećera

Priprema:

Ugrejte ulje na malo jačoj temperaturi, pa dodajte brašno i alevu papriku i kratko propržite. Nalijte paradajz sok i vodu i sačekajte da proključa. Tada dodajte lovorov list, šećer i začinite po ukusu. Kada proključa čorba je gotova, pa joj možete dodati rezance ili neki drugi dodatak po želji.

Ova čorbica je toliko jednostavna za pripremu, a tako okrepljujuća da spada u moje omiljene čorbe. Uvek joj se rado vraćam i mogla bih je jesti danima.

Pročitajte i… 9 razloga zašto bi trebalo svakodnevno piti sok od paradajza!

Kliknite dalje za sledeći recept.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pileća čorba sa brokolijem

veza zeleni za supu (šargarepa, paštrnak, celer)
glavica crnog luka
piletina (najbolje bi bilo ako imate sitneži od pileta, tipa nogice, trticu, grkljan, krilca…)
2 krompira
150g brokolija
50g rezanaca

Priprema:

Iseckajte sitno crni luk i zelen, pa zajedno propržite u većoj šerpi. Meso operite i očistite, pa dodajte u šerpu i nalijte vodom. Kuvajte oko sat vremena, a zatim izvadite piletinu, skinite meso sa kostiju i iseckajte ga. Kašikom pokupite višak masnoće iz čorbe, pa procedite. Zatim u vodi u kojoj se kuvalo meso kuvajte oko pola sata sitno iseckan krompir i šargarepu. Pet minuta pre kraja kuvanja dodajte brokoli očišćen i iskidan na manje cvetove. Zatim vratite meso i još malo ostavite da se krčka. Kada čorba provri, po želji dodajte razmućeno jaje, griz ili rezance. Prijatno!

Pročitajte i… Gastro preporuka: Krem čorba od brokolija!

Tagovi: