Skriveni razlozi prejedanja: Zašto unosimo više kalorija nego što nam je potrebno?

by | jul 28, 2015

Prejedanje je baš nezgodno. Kao prvo, možda niste ni svesni da to radite. Kao drugo, možda ne znate zašto toliko jedete, jer neki ,,okidači’’ su potpuno kontraintuitivni. Evo glavnih razloga zašto možda unosite previše kalorija i šta možete da uradite da biste to prestali da radite.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Marketing fitnes hrane
Svi znamo da nam jednostavan unos određene vrste hrane neće poboljšati kondiciju, ali nedavna studija objavljena u časopisu „Journal of Marketing Research“ je ustanovila da kada unose hranu koja je označena kao fitnes hrana, neki od nas nesvesno jedu više, a vežbaju manje.

U studiji na Državnom univerzitetu Pensilvanije, „uzdržani” konzumenti (ljudi koji stalno vode računa o svojoj težini) dobili su identičnu užinu, s tim što je na jednoj stajala oznaka “probna mešavina”, a na drugoj “fitnes”, sa slikom patika na pakovanju.

Učesnici u studiji su zamoljeni da se pretvaraju da užinaju kod kuće, i dato im je osam minuta da probaju i ocene proizvod. U drugoj fazi studije, učesnici su imali priliku da vežbaju intenzitetom kojim žele na trenažnom biciklu.

Naučnici su ustanovili da, osim ako hrana nije posebno zabranjena u njihovoj ishrani, osobe koje su pokušavale da vode računa o težini su jele više fitnes užine nego probne mešavine. Isto tako, ovi konzumenti takođe nisu vežbali onoliko intenzivno koliko oni koji su pojeli probnu mešavinu, jer su očigledno smatrali da je hrana koja im je data zamena za vežbanje.

Rešenje
Na osnovu iskustva, najbolji način da se umanji uticaj marketinga hrane jeste da se podigne sopstvena svest. Analogija koja se često je vraćanje duga. U takvoj situaciji, vi pravite budžet i postavljate cilj da pažljivo razmislite kada nešto kupujete, umesto da kupujete impulsivno ili na osnovu emocija. Hrani se može pristupiti na isti način.

Pre nego što posegnete za nečim, proverite sa svojim organizmom da li ste gladni. Ako niste, razmislite zašto želite da jedete – da li vam dosadno, da li ste umorni, iznervirani, ili se bunite protiv suviše stroge dijete? Kada postanete svesni “okidača”, možete direktno da se suočite s njim.

A ako ste gladni, dobro razmislite šta je to što će vam omogućiti da ostvarite trostruki efekat – da ste siti (ali ne previše), zadovoljni i puni energije. Ako pakovanje ili marketing hrane nisu u skladu sa instinktom koji vam govori šta je vašem organizmu potrebno da biste se dobro osećali, onda je lako izbeći zamke marketinga.

Kako stupanje u brak utiče na ishranu, i koliko često je potrebno užinati tokom dana pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Stupanje u brak
Veliki broj istraživanja pokazuje da je brak dobar za vaše zdravlje. Ali, jedna nova evropska studija sa Univerziteta u Bazelu govori da iako bračni parovi obično jedu zdravije, oni su isto tako manje aktivni i imaju znatno veću telesnu težinu.

Istraživači su uporedili bračno stanje sa indeksom telesne mase (BMI), koje meri telesnu težinu u odnosu na visinu, kod preko 10.000 ljudi u devet zemalja. U svakoj zemlji su parovi imali veći BMI od samaca – i kod muškaraca i kod žena.

Razlike su takođe bile male između zemalja, što ističe verovatnoću ove veze, a istraživanja su pokazala sličan obrazac. Jedno istraživanje na Univerzitetu severne Karoline je ustanovilo da žene koje se udaju u ranim 20-tim godinama dobiju u proseku skoro 11 kilograma u prvih pet godina, dok muškarci u istoj starosnoj grupi dobiju u proseku oko 13,5 kilograma.

Rešenje
Bez obzira da li uskoro stupate u brak ili ste već neko vreme u njemu, možete da promenite ovu statistiku. Dve najvažnije odluke su: nemojte koristiti hranu kao zabavu; i jedite ono što je vašem, a ne partnerovom organizmu potrebno. Mnogi parovi koje sam savetovala su upali u zamku korišćenja hrane kao primarnog načina da provedu vreme zajedno – idu na večeru ili na sladoled, naručuju pizzu, prave branč…

Pokušajte da promenite rutinu i planirate aktivnosti koje se ne vrte oko hrane (idite u pozorište, galeriju ili muzej, ili radite nešto aktivno, kao što je pešačenje, vožnja bicikla ili penjanje po veštačkim stenama), ili uvrstite zdravu hranu (posetite pijacu umesto mesta sa gotovom hranom). Isto tako, ako je vaš partner drugačije telesne težine, nemojte da imitirate njegove ili njene navike kad je hrana u pitanju.

Mnogo je ljudi koji su se ugojili zato što su počeli da dele obroke ili jedu jednake porcije kao partner koji ima mnogo veće kalorijske potrebe. Ako je veče za takose a vi osećate da ne možete da pojedete koliko i vaš partner, pretvorite svoje takose u čamčiće od zelene salate i preskočite neke dodatke kao što su sir i kisela pavlaka.

To što ste u vezi ne znači da morate da jedete iste obroke ili porcije, niti da jedete u isto vreme. Zaključak je sledeći: gojenje nakon stupanja u brak je obično posledica prejedanja. Ako možete to da promenite, onda možete i da smršate.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Česte užine
Ovo nije teško shvatiti, ali mnogi ljudi često užinaju kada nisu gladni, nekad zato što su čuli da je više malih obroka najbolje za mršavljenje, dok u stvari završite tako što ste pojeli previše.

Nova studija objavljena u časopisu „Eating Behaviors“ ustanovila je da užina kada nismo gladni može da izazove jednak višak kilograma kao konzumiranje visokokalorične hrane ili prevelikih porcija. Istraživači su u ovoj studiji ponudili dobrovoljcima čokoladu za užinu odmah nakon što pojeli koliko su želeli slične hrane za užinu.

Tri četvrtine grupe je prihvatilo drugu užinu iako nisu bili gladni. Naučnici su ustanovili da su oni koji su jeli najviše bili impulsivniji i da su više reagovali na nagrade u vidu hrane. Takođe, imali su viši indeks telesne mase, što govori da je ponovljena užina kada nismo gladni krivac za gojenje.

Rešenje
Ovaj obrazac često se viđa i u praksi. Kada se ljudi koji vode dnevnike u vezi sa hranom, prisete stepena gladi ili sitosti pre i nakon obroka i užine, kao i svojih misli, osećanja, raspoloženja i zaključaka i počnu na ovo da obraćaju pažnju, mnogi otkriju da često jedu kada nisu gladni, možda zato što im se hrana nudi ili zato što misle da je užina zdrava.

Drugi česti razlozi uključuju jedenje iz navike, zato što drugi jedu ili usled određenog emotivnog stanja, kao što je anksioznost. Ako primetite da ste upali u ovu zamku, probajte da vidite kakav je osećaj kada dozvolite da vas vodi stvarni osećaj gladi.

Brzo ćete naučiti kako da prilagodite porcije i vreme obroka tako da budete fizički gladni svaki put kad jedete, a taj obrazac može dovesti do toga da više uživate u hrani a istovremeno i mršavite.

Tagovi: