Pohovane tikvice iz rerne: Poh sa tvrdim sirom umesto mleka, topi se u ustima

by | jul 21, 2023
pohovane tikvice u rerni

Uz naš recept, pohovane tikvice iz rerne biće hrskave i ukusne. Tajna je u tvrdom siru

Kada ih pripremite na ovaj način pohovane tikvice iz rerne su hrskave poput čipsa, a otopljeni sir daje im poseban ukus. Vreme pripreme je samo 20 minuta i nema stajanja uz vreli tiganj.

Kako se pohuju tikvice?

Postoji nekoliko različitih način da pripremite pohovane  tikvice, ali za sve im je zajednička priprema. Povrće se dobro operet, oljušti od kore i iseče na tanke šnite ili po dužini ili po širini. Nakon toga se osoli i sačeka se desetak minuta da otpusti vlagu. Nakon toga posušite krpom ili papirom za pečenje i vaše su tikvice spremne za pohovanje.

Pohovane tikvice mogu da se prže u tiganju, fritezi, ali i da se peku u rerni ukolik pazite na unos kalorija ili masnoća.

Ukoliko se opredelite za klasične pohovane tikvice koristićete bralo brašno, jaje i prezlu. S tim što ćete, kada pohujete tikvice, prezlu pomešati sa brašnom (može i kukuruzno) u odnosu 2: 1. Najpre ćete tikvice valjati u brašno, jaja, pa u prezlu i pržiti ili slagati u tepsiju.

Ukoliko više volite da tivice ostanu meke i sočnije, onda napred spremite testo za pohovanje. Umutite dva jajeta sa malo mleka, dodajte tri kašike kukuruznog brašna i pola kašikice soli ili suvog začina. Kada ovo dobro umesite, dodajite belog brašna po potrebi, da smesa ostane glatka i nešto gušća nego za palačinke. Umačite tikvice u ovakav poh i pržite ih.

Recept za pohovane tikvice iz rerne

Sastojci:

Dve veće tikvice

100 grama parmezana ili drugog tvrdog sira

prezla

so, biber (ukoliko volite ljutkasto: kajen paprika ili ljuta mlevena)

maslinovo ili suncokretovo ulje

 

Video recept za pohovane tikvice iz rerne

@therealmonicasingh for all zucchini lovers, this one is a must 💚#zucchini #zucchinirecipe #vegetablesnack #healthysnacks #healthysnacksrecipes #healthysnack #greenfood ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Priprema:

Operite, očistite tikvice, nasecite ih na kolutove i ostavite sa strane da otpuste vlagu. Dok tikvice stoje, u jednoj posudi pomešajte prezlu, narendani sir i začine.

Pouljite komadiće tikvice, a onda ih umačite u pripremljenu smesu sa obe strane, pa ređajte u tepsiju na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite na 225 stepeni 20 minuta.

Prijatno!

Igor Ploskin/iStock/GettyImagesPlus