Kako da promena vremena pozitivno utiče na zdravlje?

by | maj 29, 2015

U poslednjih mesec dana stiže nam treća promena vremena. Meteorolozi za vikend najavili temperature koje se bliže 30-om podeljku, a setite se da je početkom ove nedelje bilo kišovito i veoma hladno za maj. Pripremite svoj organizam za još jedan porast temperature.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Stručnjaci tvrde da promene vremena utiču na zdravlje svih nas. Verovatno patite od meteoropatije ukoliko ste primetili promene na svom organizmu kad god se vreme menja. Neki od nas te promene osećaju i pre nego što se vreme naglo promeni. Zato su mnogi ovih dana prehlađeni.

Najčešći psihički simptomi su umor, nagle promene raspoloženja, nedostatak koncentracije, bezvoljnost, razdražljivost i nesanica. Fizički simptomi su bolovi u mišićima, glavobolja, mučnina, vrtoglavica i reumatske tegobe.

Lekari savetuju da iz tog razloga izbegavate stresne situacije i veći napor. Iako imate previše obaveza, potrebno je da jedan deo dana odvojite za odmaranje i opuštanje. Nemojte dozvoliti da vas sunčano i toplo vreme navede da radite sve odjednom. I vozite bicikl, šetate, trčite, čistite kuću… Leto nam tek dolazi, pa sve što ste planirali radite postepeno. Savetuje se i tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom, kao i ispijanje biljnih čajeva.

Kod osoba koje imaju nizak pritisak, promena vremena može da izazove još izraženiji pad pritiska. Zato konzumirajte veće količine tečnosti i uvek sa sobom nosite flašicu vode. Ukoliko imate povišen krvni pritisak, obratite pažnju na sve u vezi sa ishranom i fizičkom aktivnošću. Izbacite namirnice bogate masnoćama i izbegavajte cigarete i kofein.

Evo još nekoliko saveta kako da vam promena vremena ne utiče na život:

– Dovoljno sna – umoran čovek osetljiviji je na sve, pa i na promene vremena. Zato je zdrav san veoma važan za naš organizam.

– Budite aktivni – dugoročno gledano, redovna fizička aktivnost jača organizam i pomaže mu da lakše izdrži razne napore i promene, pa i vremenske

– Svakodnevno provodite neko vreme na svežem vazduhu jer je to odličan način da se spreče intenzivne reakcije na promene vremena

– Ako van kuće boravite duže vreme u toku dana, obucite se slojevito, vodeći računa da odeća bude od prirodnih materijala i prilagođena i za hladniji i topliji deo dana

– Pratite bioprognozu i ponašajte se u skladu sa uputstvima.

– Najvažnije od svega je da shvatite da je nagla promena vremena prolazna

 

Tagovi: