Kontrolišite unos slatkiša kod dece

23.04.2012 u 11:00 časova Nema komentara

Svima je poznatio da deca obožavaju slatkiše i da bi se, kada bi mogli da biraju, na njihovom jelovniku samo oni nalazili. Svesni ste činjenice da redovno konzumiranje slatkiša može da dovede do brze gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti, stoga reagujte na vreme i ograničite svom detetu unos ove hrane.

Svaki roditelj mora da zna da su slatkiši:
- namirnice koje su bogate energijom a siromašni vitaminima, mineralima i antioksidansima.
- namirnice koje iz ishrane izbacuju druge namirnice, čime se gubi objektivan osećaj gladi
- namirnice koje utiču na promenu raspoloženja
- veoma štetni za zube i kosti
- namirnice koje nepovoljno utiču na crevnu floru.

Kako se treba ponašati

Potrebno je držati količinu namirnica bogatih “brzim” šećerom pod nadzorom. Zato sa decom treba razgovarati o količini slatkiša koju su pojela kod bake, u vrtiću ili školi, te dogovoriti raspored kako bi se izbegle nepovoljne posledice preterivanja.

Mališanima treba objasniti da su od čokolade mnogo zdravije namirnice voće, povrće i prirodni negazirani sokovi od gaziranih. Treba im sve “servirati” tako da oni mogu da razumeju priču koju pričate. Npr. treba im reći da mnogo čokolade i bombona  izaziva karijes, da će od mnogo kolača i torti biti debeli… Ne treba ih plašiti da dete oseti veliki strah, zato treba reči da je i čokolada dozvoljena ali umereno.

Ključne reči: , ,
Sviđa mi se (Nema glasova)
Loading ... Loading ...
Povezane vesti:

Ostavite komentar

Da bi se pored vašeg komentara uvek video vaš avatar idite na Gravatar servis, registrujte se i uz vaš email identifikujte odgovarajuću sličicu!
Vaš gravatar će biti isti kod svih komentara, na svim sajtovima koji podržavaju gravatare.