Bakina torta

by | oktobar 3, 2013

desert

Sastojci:

Za koru:

  • 3 jajeta
  • 150 g putera
  • 150 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 120 g mlevenih badema
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • kora od 1 limuna

Za fil:

  • 120 g pečenih lešnika
  • 150 g šećera
  • 5 dl slatke pavlake
  • 2 kesice šlag fiksa

Priprema:

Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca pa ih umutiti u čvrst sneg.
2. Puter i šećer penasto umutiti, dodati žumanca i sve dobro izmešati.
3. U umućenu masu dodati čokoladu izrendanu na krupno rende, mlevene bademe i rendanu koru limuna, te
promešati. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
4. Pripremljen kalup za tortu nauljiti i posuti brašnom, pa sipati masu i peći je 60 minuta u zagrejanoj rerni na 180 °C.

Fil:
1. Pečene lešnike oguliti a zatim krupno samleti.
2. Šećer otopiti na umerenoj temperaturi kako bi se dobio svetli karamel, a potom umešati seckane
lešnike. Pripremljenu masu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.
3. Stvrdnutu masu izlomiti i grubo isitniti električnom seckalicom.
4. U slatku pavlaku umešati šlag fiks te mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst šlag.
5. U pripremljen šlag dodati izmrvljen šećer sa lešnicima i dobro izmešati.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je premazati pripremljenim filom.
2. Gotovu tortu dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: