Ćufte na luku

by | septembar 14, 2012

za 5 osoba

Potrebno je:  

  • 600 g pilećeg belog mesa
  • 1 jaje
  • 200 g kačkavalja
  • 2 parčeta hleba
  • prstohvat belog luka u prahu
  • 5 glavica crnog luka
  • 4 dl soka od paradajza
  • 1 dl belog vina
  • 1 kašika gustina
  • 1 dl ulja
  • 1 kašika mlevene paprike
  • origano
  • mešavina začina, biber

Priprema: 

1. Pileće belo meso samleti na mašini za mlevenje.

2. Hleb natopiti vodom, ocediti i izmrviti.

3. Sjediniti mleveno meso, izmrvljen hleb, jaje, sitno seckanu glavicu crnog luka, beli luk u prahu i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.

4. Polovinu kačkavalja iseći na kocke, a polovinu na listove.

5. Od mesnog fila nauljenim rukama oblikovati manje ćuftice. U sredinu svake ćufte staviti kocku kačkavalja i obložiti je mesom. Ćufte propržiti na vrelom ulju da porumene.

6. Preostali crni luk iseći na rebarca i propržiti na malo ulja da omekša. Zatim ga skloniti sa ringle, dodati mlevenu papriku, začine po ukusu i promešati.

7. Posebno umutiti sok od paradajza, malo ulja, belo vino, origano i gustin.

8. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti prženi luk. Preko njega poslagati ćuftice i prekriti ih listovima kačkavalja. Na kraju sve preliti smesom od paradajza i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 60 min.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: