1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (3 glasova, prosek: 5.00 od 5)

Loading ... Loading ...
kolac sa jabukama

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati pavlaku. Sve dobro umutiti.
2. Posebno penasto umutiti margarin, pa sjediniti sa žumancima, te dodati brašno i prašak za pecivo. Umesiti prhko testo.
3. Testo razviti i prebaciti u podmazanu tepsiju.
4. Nakon toga jabuke oljuštiti i izrendati na krupno rende. Ocediti ih od soka, pa ih posuti po pripremljenom testu.
5. Zatim pomešati šećer, vanil-šećer i cimet, te posuti preko jabuka.
6. Pripremljen kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 15 minuta. Za to vreme pripremiti čvrst šam od belanaca i šećera u koji prilikom mućenja treba dodati i kašiku sirćeta.
7. Izvaditi kolač iz rerne, te naneti šam i ponovo ga vratiti da se peče još oko 45 min. na 100-150 °C dok se belanca ne osuše.

silvija vegeli

Recept Silvije Vegeli iz Bečeja

  • Za testo:
  • 400 g brašna
  • 150 g margarina ili masti
  • 120 g šećera
  • 6 žumanaca
  • 1 kisela pavlaka
  • 1 prašak za pecivo ili soda bikarbona
  • Za nadev:
  • 2 kg jabuka
  • 2 vanil-šećera
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica cimeta
  • Za šam:
  • 6 belanaca
  • 300 g šećera
  • 1 kašika sirćeta