Lenja pita s makom

by | oktobar 21, 2013

Lenja-pita-sa-makom

Za testo:

  • 200 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 dl pavlake
  • 400 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike ulja

Za fil:

  • 5 dl mleka
  • 180 g šećera
  • 150 g griza
  • 1 vanil-šećer
  • 250 g mlevenog maka
  • 2 belanceta
  • 2 jajeta

Priprema:

Testo:

1. Umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu pa dodati pavlaku i žumanca i dobro izmešati.
2. Zatim postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo te ručno mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umešeno testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 60 min.

Fil:

1. U manju šerpu sipati mleko, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Potom dodati griz i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodati vanil-šećer i mleveni mak te sve zajedno kratko prokuvati.
3. U prohlađeni fil dodati dva umućena žumanca, sneg od četiri belanceta i polako promešati.

Finalni postupak:

1. Odstojalo testo podeliti na dva dela. Svaki deo istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u pravougaonike veličine tepsije.
2. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i u nju položiti jednu koru od testa. Premazati je filom od maka i preklopiti drugom korom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: