Limun torta

by | jul 30, 2011

Potrebni sastojci:Limun torta

 

Za koru:
4 belanceta
150 g šećera
3 kašike mlevenih badema
Za fil:
4 žumanceta
2,5 dl mleka
150 g šećera
2,5 dl slatke pavlake
2 vanil-šećera
1 kašika gustina
1 limun
10 g želatina u prahu

Za dekoraciju:
2 šlaga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priprema:

 

 Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok se šećer ne otopi.
2. U umućenu smesu dodati mlevene bademe i polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na180 ºC dok ne porumeni.

Fil:
1. Želatin preliti sa 6 kašika vode i ostaviti da nabubri.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, šećer, vanil-šećer, mleko i gustin i dobro umutiti kako ne bi bilo grudvica.
3. Dobijenu smesu kuvati na pari i mešati sve dok se ne zgusne. Skloniti je sa pare, dodati pripremljen želatin, sok i rendanu koru limuna, te promešati i ostaviti da se prohladi.
4. Umutiti slatku pavlaku, dodati je u prohlađen fil i promešati.
Finalni postupak:
1. Polukružnu staklenu posudu obložiti providnim najlonom i sipati u nju pripremljen fil. Poklopiti je pečenom korom i ostaviti u frižider da se stegne.
2. Kada se torta stegne, izvrnuti je na odgovarajuću tacnu i premazati umućenim šlagom.­
 

Tagovi: