Mekike sa sirom

by | novembar 15, 2012

Za 6 osoba

POTREBNO JE:

  • 600 g mekog brašna tipa 400
  • 500 g švapskog sira
  • 30 g margarina
  • 1 svež kvasac
  • 1 dl mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 4 dl ulja
  • so

Za preliv:

  • 1,5 dl pavlake
  • 1,5 dl jogurta
  • prstohvat belog luka u prahu
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • mešavina začina

PRIPREMA:

1.U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, kašičicu brašna i šećer. Sastojke izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, malo soli po ukusu, omekšali margarin i sir. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno meseći dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Testo istanjiti oklagijom na debljinu od 1,5 cm, pa okruglim zupčastim nožem iseći pravougaonike željene veličine. Svaki pravougaonik po sredini zarezati.
4. Oblikovano testo pržiti u vrelom ulju te ga vaditi na papirnu salvetu da se ocedi od suvišne masnoće.
5. Posebno umutiti pavlaku, jogurt, beli luk u prahu, peršun i mešavinu začina po ukusu.
6. Pržene mekike preliti pripremljenim umakom.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: