Top 5 namirnica koje će uništiti želju za slatkišima

by | jul 4, 2015

Ove ukusne i zdrave namirnice možete da jedete bez griže savesti. Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovaćemo brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad podstiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Možete ga prekinuti samo jedući zdravu hranu koja sprečava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljeni hidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Sledeće namirnice zadovoljiće vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

Paradajz
Paradajz je delotvorna protiv žudnje za šećerom, jer sadrži visoku razinu triptofana – materije koju telo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi.

Jabuka
Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkišima je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije ju je potrebno guliti ili rezati kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljenih hidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osećaj sitosti i smanjuju glad.

Kukuraz šećerac
Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u “odvikavanju od slatkiša”. Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima. mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

Slatki krompir
Još jedno povrće koje vam može pomoći je slatki krumpir ili batat. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam snabdeti vitaminom C, D i B6 i gvožđem. Hranjive materije u slatkom kroumpiru mogu sprečiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

Cimet
Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odlaže potrebu za unosom nove porcije šećera.

Tagovi: