Panel 1

Mizoginija: Model 3.0

Moderator: Suzana Miličić, direktorka Agencije za odnose sa javnošću Kontakta (Beograd)

Učesnici:

Biljana Srbljanović, dramaturškinja (Beograd)

Jadranka Milićević, aktivistkinja, suosnivačica fondacije CURE (Sarajevo)

Sanja Sarnavka, predsednica organizacije B.a.B.e, dugogodišnja voditeljica programa Žene i mediji, voditeljica Programa ljudskih prava (Zagreb)

Gordana Suša, članica Saveta RRA (Beograd)

Nataša Miljković, TV autorka i voditeljka (Beograd)

 

Šta je koren poplave mizoginije u javnom životu Balkana u proteklih nekoliko godina? Zašto je žene koje su politički angažovane najlakše diskreditovati nameštanjem afera iz domena ”nemoralnog ponašanja” (slučajevi Vanja Ćalović, Kolinda Grabar Kitarović, Zorana Mihajlović...). Zašto su takve afere bile nemoguće sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih i dvehiljaditih, a danas su gotovo redovna pojava? Svođenje žena na seksualne objekte/starlete u medijima ili njihovo proglašavanje za ”mašine za rađanje i opstanak nacije” – uz kritike da se ”Srpkinje predugo školuju” – da li su to dve strane iste medalje?

Panel 2

Touch me: Tehnologija je tako seksi!

Moderator:Naida Kundurović, TV voditeljka N1/CNN (Sarajevo)

Učesnici:

1. Dr Tijana Mandić, profesorka psihologije i komunikologije FDU (Beograd)
2. Hana Kazazović, strateški savetnik za digitalnu komunikaciju u Prime Digitalu i blogerka (Zenica)

3. Marko Braković, psihoanaliticar, muzičar i autor romana “Fejsbuk predator” (Beograd) 4. Bojan Perić , glumac i TV voditelj (Beograd)

5. Zorana Jovanović, modna blogerka (Beograd)

6. Katerina Trajanovska, modna
novinarka i osnivacica web magazina (Skoplje)

 

Nove tehnologije su, bez sumnje, izmenile naše živote. Kako smo se snašle u digitalnom dobu? Dodir jagodica po tastaturi tableta, kompjutera, laptopa ili mobilnog izgleda da je za žene više od običnog tipkanja. Taktilni doživljaj kojim pokreću novu dimenziju slobode i komunikacije, gde je dostupno sve – i svi. Just one click away. Kako se to odražava na naš emotivni život? Je li on bogatiji dok četujemo, šerujemo, komentarišemo, postujemo? Da li su nam porasle šanse da sretnemo svoju srodnu dušu? Je li sad veze na daljinu imaju više šanse da potraju? Postoji li syber romantika?

 

Case Study br. 1
Joga od srca: Dragana Jovanović, Life centar

 

Case study 2
Antiage: Naša koža u dobrim rukama
Učesnice:
Dijana Golubović, blogerka (Beograd)
Aida Đedović
, urednica Nacionalnog dnevnika, TV Pink (Beograd)
Ass. dr Jelena Stojković Filipović
, specijalista dermatovenerologije, Institut za dermatovenerologiju KBC (Beograd);
Petra Mlakar Zorko
, PR & CRM manager za L'Oreal Active Cosmetics (Ljubljana)

 

Panel 3

Ka balansu: Kako nam hormoni kroje život?

Moderator: Vesna Dedić, TV autor, RTS (Beograd)

Učesnici:

Prof dr sci med. Snežana Rakić, ginekolog i akušer, načelnica Odelenja porodilišta GAK Narodni front (Beograd)

Natalija Trkulja, jedini licencirani instruktor Aviva metode (Beograd)

NIkolina Moldovan, evropska šampionka u kajaku (Beograd)

Danijela Dimitrovska, top model (Beograd)

Prof. dr sci. med. Đuro Macut, endokrinolog, Institut za endokronologiju, dijabetes i bolesti metabolizma , KBC (Beograd)
prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK "Narodni front" (Beograd)

 

Koliko, zapravo, znamo o hormonima čija igra i te kako utiče na sveukupni status našeg ženskog bića? Za šta je koji hormon odgovoran? Kako se hormonski debalans odražava na naše zdravlje, emotivni život, ukupnu energiju? Da li hormoni diktiraju našu sreću? Šta možemo učiniti da nam hormonska slika bude dobra? Hormonalne žrtve: žene u PMS-u, menopauzi, trudnoći, postporođajnom periodu.

 

Panel 4

Kako izgledaju tako dobro?

Moderator: Olivera Stanković Stefanović
Učesnici:
1. Stella Karl Ćosić, executive coach (Beograd);
2. Vanja Govorko, klinički psiholog (Beograd);
3. Brankica Sebastijanović, glumica (Beograd);
4. Jelena Ivanović, top model i vlasnica modne agencije International Scouting Office (Beograd)

Da li je svakodnevni stres uzrok prvih vidljivih bora i kako se životni stil odražava na odraz u ogledalu? Može li naš lifestyle činiti osnovu atraktivnog izgleda? Šta možemo učiniti za sebe da se dobro osećamo i izgledamo još bolje i da li je kvalitetna kozmetika za negu lica i tela samo „coup de grace“ savršenog look-a? Četiri žene koje vode četiri različita životna stila otkrivaju svoje tajne.

 

Panel 5

Pogled u ogledalo: Moje telo vs savršeno telo

Moderator: Duška Jovanić, novinarka i kolumnistkinja (Beograd)

Učesnici:

1. Tijana Haprapin Zalepugin, vlasnica modne agencije Talia(Zagreb)

2. Dr Nikola Milovančev, estetski hirurg, Poliklinika Copacabana (Novi Sad )

3. Maja Atanasijević, top model, stilista i performer (Beograd)

4. Dr Zoran Ilić, profesionalni trener, kouč i psihoterapeut (Beograd)

5. Mirjana Bobić Mojsilović, spisateljica i slikarka (Beograd)

6. Josipa Pavičić Bernardini, spisateljica i voditeljka

 

Iznenadna popularnost ”plus size” manekenki čini se kao reakcija na ponekad surove estetske kanone koji važe poslednjih dvadesetak godina. Zbog čega žene ipak ne odustaju od toga da imaju ”perfect body”? Kakvo je ono danas kad je legendarna formula 90-60-90 odavno prevaziđena? Koja je cena savršenog tela? Kome zaista želimo da se dopadnemo? Kako, najzad, da prihvatimo i zavolimo svoje nesavršeno telo?

 

 

 

 

Case study 3
Food pravila: Zdravlje na usta ulazi /Ass. dr sci. med. Marija Branković, specijalista interne medicine, odeljenje gastroenterologije i hepatologije,  KBC Bežanijska kosa (Beogad)

 

Case study 4
VIP GOST: Budućnost je ženskog roda - Poruka za bolje sutra

 

 

VIP intervju: Izazovi roditeljstva - ko i kako, zapravo, vaspitava našu decu? Sanja Doležal 
Razgovara:Gorica Nešović

 

 

 

 

UČESNICI KONFERENCIJE

 

Biljana Srbljanović

Biljana Srbljanović, dramska autorka i vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Kreatorka serije Otvorena vrata koja proslavlja dvadesetogodišnjicu postojanja. Napisala desetak drama, za koje je nagrađivana u zemlji i inostranstvu. Između ostalih, dobitnica je i šest Sterijinih nagrada za najbolji dramski tekst, nagrada Ernst Toler, Slobodan Selenić, Joakim Vujić, Premio Europa, Osvajanje slobode itd. Nosilac francuskog Ordena viteza iz reda umetnosi i književnosti, aktivistkinja za ljudska prava i prava životinja. Doktorant na državnom Univerzitetu umetnosti iz oblasti studije filma, gostujuća profesorka na univerzitetima u Beču, Milanu i Njujorku. Objavljuje ”na internetu”. Sve što pročitate o njoj u tabloidima govori o vama samima.

 

 

Jadranka Miličević

Jadranka Miličević je izvršna direktorka Fondacije ”Cure” u Sarajevu. Feministkinja je i dugogodišnja aktivistkinja za ženska prava, ali i suosnivačica sarajevske Fondacije ”Cure”, feminističke organizacije koja se zalaže za jednakost polova i rodova kroz obrazovne, kulturne i istraživačke programe. Dobitnica je svetske nagrade ”100 Heroines of the World Award”. Jadranka veruje da žene u BiH, kao i u regionu nemaju jednaka prava kao muškarci i zato je uključena u rešavanje mnogih pitanja koja se tiču boljeg položaja i života žena i devojaka u BiH. U CARE International Balkans vodi projekat ”Aktivna inkluzija i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu” kroz koji podržava i osnažuje Romkinje u Srbiji, Crnoj Gori i u BiH. Kaže za sebe da je i kćerka, sestra, prijateljica i samohrana majka i da je, zahvaljujući podršci svojih sinova i drugarica, u mogućnosti da ona drugima bude podrška. ”Ne sumnjaj da mala grupa pametnih i predanih ljudi može promeniti svet. Samo takve grupe su ga uvek i menjale”, Margaret Mead.

 

 

 

Natalija Trkulja

Natalija Trkulja je prvi licencirani instruktor Aviva metode u Srbiji. Rođena je 1969. godine u Subotici, a po obrazovanju je diplomirani geograf. Živi i radi u Beogradu. Licencu Aviva fondacije stekla je 2010. godine. Autor je knjige ”Aviva za hormonalni balans i plodnost”. Kontinuirano održava časove Aviva vežbi u Beogradu, kao i radionice u drugim gradovima Srbije i regiona. Uspešnost ove metode potvrdio je veliki broj zadovoljnih vežbača.

 

 

Prof. dr TIJANA MANDIĆ

Prof. dr TIJANA MANDIĆ, redovni je profesor psihologije na FDU i predavač Komunikologije na doktorskim naučnim akademskim studijama na FDU. Klinički je psiholog i psihoterapeut, a oblasti ekspertize su: psihoterapija, psihologija, umetnost, komunikologija i psihologija mira. Gostujući je profesor u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Podgorici i Njujorku na Adlerovom institutu za psihoanalzu. Doktorirala je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu, Katedra za kliničku psihologiju. Eksperimentalni deo rada obavila je u Londonu, a tezu ”Pionirski rad u oblasti psihoterapije psihoza” odbranila je u Beogradu. Vanredni je profesor i supervizor iz transakcione analize pri ITAA San Francisko. Objavila je sedam knjiga, tri studentska priručnika, mnoštvo članaka, edukativnih seminara i konferencijskih prezentacija. Prvi je sertifikovani psihoterapeut ITAA iz Istočne Evrope. Član je Association for Psychological Science (APS), National association for the advancement of Psychoanalysis (NAAP), New York, International Transactional Analysis (ITAA), San Francisco, European Association for Psychotherapy (EAP), Vienna, American Counseling Association (ACA), Alexandri, European Association for Counseling (EAC), London, Yugoslav Union of Associations for Psychotherapy (SDPTJ).

 

Stella Karl Cosic

Stella Karl je sertifikovani kouč (CPCC i ACC licenca) po standardima ICF – Međunarodne Koučing Federacije (International Coaching Federation) obučena od strane CTI (Coaches Training Institute-a) u Londonu. Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu, NLP Master Practitioner, Train the Trainer obuku, GMP na IEDC Bledskoj školi. Akreditovani je praktičar za LSI (Life Styles Inventory) i trener za licencirani program “7 navika uspešnih ljudi” Franklin Covey-a (kompanije Methodes). Trenutno je na obuci za Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coaching. Radno iskustvo Stella je sticala u privredi, radeći za domaće i regionalne kompanije. Agencija Saatchi&Saatchi, Delta Sport, Soko Štark neke su od kompanija u kojima je radila na rukovodećim pozicijama (na poziciji direktora marketinga i /ili generalnog direktora) vodeći timove, delove organizacija ili kompanije. Po obrazovanju je diplomirani ekonomista, a po opredeljenju i strasti posvećena ljudima i ideji da svako može razviti svoj pun potencijal. Nakon više od 20 godina rada u privredi, profesionalno se obrazuje za kouča i razvija koučing praksu. Kao Executive Coach sa klijentima radi na transformaciji i ostvarenju trajnih pozitivnih promena u razmišljanju i ponašanju. U koučingu primenjuje partnersku saradnju, istraživački proces i snažnu podršku klijentu. Obzirom na specifičnost saradnje, radi sa klijentima koji žele da rade na sebi, konstantno napreduju i razvijaju se. U radu kombinuje stečena znanja i iskustva. Radi sa pojedincima i grupama I program rada prilagođava specifičnim potrebama klijenta. Stella je rođena u Beogradu gde živi i radi. Udata je i ima dve ćerke. Sebe vidi kao kreativnu, energičnu i pozitivnu osobu. Osmeh joj je zaštitni znak. Voli kreativne aktivnosti i boravak u prirodi. Životni cilj joj je da pozitivnu energiju, sposobnosti, talente i znanja, upotrebi za motivaciju i aktivaciju ljudi i da ih podstakne na postizanje pozitivnih promena.

 

Dr Zoran Ilić

Psihoterapeut, profesionalni trener komunikacijskih, liderskih i menadžerskih veština u kompanijama. Osnivač i vlasnik MasterSkills training&coaching centra. Osamnaest godina radio kao psihijatar u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu i na Klinici za stres. Edukator psihodramske psihoterapije. Završio Erickson College International, bavi se life coachingom i business coachingom. Višegodišnji saradnik Elle magazina.

 

Dragana Jovanović

Dragana Jovanović je rođena u Beogradu i pre  17 godina je svoju profesiju diplomiranog pravnika zamenila za ono što je do tada radila kao hobi - širenje zdravog stila života i svu svoju energiju i znanje ulila je u koncept Life centra, čiji je osnivač. Dragana Jovanović je instruktor joge, DV NLP trener, ICI life, biznis i health kouč, učitelj Autogenog treninga i mnogih antistres tehnika, praktičar energetskih tehnika kao što su teta, reiki i muna-ki, power pilates instruktor. Pisac je knjige "Sreća je u nama"  izdavač Laguna. Udata je i majka dve kćerke.

 

Naida Kundurović

Naida Kundurović je producentica i voditeljica zabavnog dijela N1 programa. Dugogodišnje medijsko iskustvo oblikovano je kroz angažman na dvije televizije i nekoliko projekata, prvenstveno zabavnog sadržaja, da bi se okušala i u informativno-političkim emisijama. Strastveni je putnik i autorica mnogih putopisnih reportaža o dalekim zemljama koje posjećuje, a živjela je i u Amsterdamu i Šangaju gdje je radila u američko - kineskoj kompaniji kao PR manager i Online marketing manager. Dobitnica je nagrade Večernjakov pečat za osobu godine koja se dodjeljuje za promociju BiH izvan njenih okvira. Naida Kundurović je prvi veliki proboj na medijskoj sceni doživjela kada je jedina iz BiH izabrana za voditeljicu poznate muzičke televizije, MTV Adria, čije je sjedište bilo u Ljubljani. Nakon toga vodila je i uređivala na NTV Hayat popularni talk show "On kaže - Ona kaže". Također, okušala se kao voditeljica i urednica business magazina "Pozitiv" koji se emitovao na Federalnoj televiziji. Nakon šest godina rada u medijima 2008. godine odlazi na magisterij u Holandiju, gdje stiče zvanje magistrice nauka Evropskih komunikacija. Nakon šest godina vratila se na male ekrane i to u ulozi producentice i voditeljice zabavnog dijela N1 programa.

 

 

Lidija Ćulibrk

Rođena je 1963. u Baču, srednju kulturološku školu je završila u Bačkoj Palanci, a studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Od 1986. do 1999. radila je u Kliničkom centru u Novom Sadu, uglavnom u Institutu za neurologiju, psihijatriju i mentalno zdravlje. Medicinsku psihologiju je specijalizirala 1995, a magistarske studije okončala 1997. Međutim, umesto magistarskog rada napisala je emotivnu knjigu inspirisanu problematikom suicida i tragedijom porodica u kojima se on desio a koje je posećivala i proučavala tokom postdiplomskih studija. Od 1999. do danas zaposlena je u "Color Press Groupu", gde je pokretala niz izdanja, kao što su "Moja beba", "Cool Girl", "Glamur", "Svet žene", "Beauty Expert", ali i uređivala raznorodne magazine – "Joy", "Leu", "Tajne kuhinje", "Moju romansu" itd. Magazin "Lepotu i zdravlje" uređuje od njegovog prvog broja, u januaru 2001. Od tada se bavi usavršavanjem i razvojem ovog brenda, koji je od 2007. postao i regionalni brend, prisutan u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori. Bavi se jogom i akreditovani je instruktor Joga saveza Srbije. Majka je dvoje dece, Ines (20) i Stefana (24).

 

Duška Jovanić

Jedna od najpoznatijih i najprovokativnijih novinarki eks- Jugoslavije, karijeru je započela u "Bazaru", da bi devedesetih, prelaskom u tada čuveni politički dvonedeljnik "Duga", postala nemilosrdni kritičar društva, sistema i režima – iz ženskog ugla. Njena kolumna "Žensko pitanje" bila je srpski adut u medijskom ratu s najduhovitijom Hrvaticom, Tanjom Torbarinom, u onim turbulentnim godinama pred raspad Jugoslavije. Tada je, pre svega zbog dobrog štosa, izabrana i za predsednicu famoznog AFŽ-a, s ciljem da tu socrealističku funkciju što pre ukine. U isto vreme, intervjui s junacima najspektakularnijih planetarnih biografija, kakvi su đavolji advokat Žak Veržes, bivši ministri spoljnih poslova Italije i Austrije – Đani de Mikelis i Alojz Mok, filsmka legenda Federiko Felini, vlasnik "Fijata" Đani Anjeli, futurolog Frensis Fukujama, pisci Umberto Eko i Sidni Šeldon, veliki majstor masonske lože P2 Licho Đeli, šampion Formule 1 Dejmon Hil, književnica Karmen Ljera Moravija, džet-set aktivistkinja Bjanka Džeger, najslavniji skakač s motkom Sergej Bupka, rodonačelnik SF-a Artur Klark, predsednica Sirimavo Bandaranaike, politička udovica Mimi Papandreu, supermodeli Kerol Alt i Iman, manekenska zvezda, Andrej Pejić i mnogi drugi, izazivali su veliku pažnju javnosti. Bila je glavna urednica brojnih magazina ("M magazin", "Gloria", "Playboy", "Fame") i gost-urednik fashionart magazina "Faar" posvećenog Titu kao pop-ikoni. Autorka je dokumentarne serije "Ko vlada svetom", prikazivane na "Trećem kanalu" RTS-a, a bila je i učesnik i konsultant mnogih dokumentarnih emisija o kulturi i pop-kulturi bivše Jugoslavije. Dosad je objavila dve knjige: "Ženski viteški roman" (politički triler sa stvarnim likovima i događajima) i "Gola elita" (erotsko-socijalni vodič kroz tranzicionu Srbiju). Zahvaljujući stipendiji italijanske vlade, master studije novinarstva pohađala je u Urbinu (Italija), a za vreme studijskog boravka u Njujorku i Vašingtonu bila je na praksi u kultnom svetskom magazinu "Vanity Fair". Danas propusnicu za ulazak u hram novog žurnalizma Conde Nast čuva u kutiji za nakit. O ulozi žena u društvu govorila je u intervjuima za italijansku "Аmicu" i francuski "Elle". U njene internacionalne reference spadaju i učešće na Playboy konferenciji na Malti, kao i performans u okviru Škole kreativnog mišljenja "New Moment Ideas Campus" u Piranu (Slovenija), gde je bila predavač i moderator. U poslednje vreme kao food writer okupirana je mirisima i ukusima bivše zajedničke države, a sprema serijal o fatalnim Srpkinjama koje su osvojile svet (prva epizoda je o Ljubici Otašević). O tome, ali i o drugim fenomenima, piše za "Playboy" i "Elle".

 

 

Marko Braković

Marko Braković je rođen 26. januara 1978. godine u Beogradu. Godine 2006. diplomirao je andragogiju na Filozofskom fakultetu, a nakon toga upisuje postdiplomske studije iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Od 2011. radi kao psihoterapeut u Defektološkom savetovalištu ”Entera”. Piše stručne članke i blogove o promiskuitetu, seksualnim disfunkcijama i partnerskoj psihoterapiji, a neretko gostuje i na tribinama, radio i TV stanicama. Marko je i profesionalni bubnjar s karijerom dugom preko 15 godina. Iza sebe ima objavljena dva studijska albuma i nekoliko singlova. Odsvirao je preko 600 koncerata i klupskih nastupa, a pratio je i neke od najpopularnijih domaćih pop i rok izvođača. Njegov prvi roman ”Fejsbuk Predator” za svega nekoliko meseci stekao je vernu čitalačku publiku, a uskoro se štampa i drugo izdanje. ”Fejsbuk Predator” je bio i u ovogodišnjem izboru za Ninovu nagradu i pobrao je sjajne kritike. Živi i radi u Beogradu.

 

 

Suzana Miličić

Suzana Miličić vlasnica je i direktorka agencije za odnose s javnošću ”Kontakta”. Desetak godina podseća klijente da je reputacija ono što drugi govore i misle o njima kad ih niko ne čuje, da se teško stiče a vrlo lako gubi. Voli ono što radi i veruje da je ”bavljenje odnosima s javnošću” ozbiljan i odgovoran posao. U PR vode ušla je, naravno, iz medija, i to iz štampe. Zato dobro razume novinare i njihov način života. Kucala je na pravoj pisaćoj mašini u redakcijama u kojima su se klinci njenih godina ozbiljno ”ložili” na dobro pisanje. Dobro je razumela poruku Vinstona Čerčila da je ”novinarstvo divna profesija ako se napusti na vreme”. Sada samo ponekad, krišom, udahne miris olova na tek odštampanim novinama, da ne zaboravi staru strast.

 

Zorana Jovanović

"Blog Zorannah's Fashion Corner nastao je u februaru 2011. godine, kad sam bila na prvoj godini Academije del Lusso (smer za stilistu), jer sam htela da imam neki CV, tj. dnevnik svojih autfita. Trenutno imam 78.000 pratilaca na Instagramu, 78.000 na Facebooku i skoro 30.000 na YouTubeu. Youtube je došao spontano – nekako su svi počeli da traže video- klipove i sad je to sastavni deo bloga. Brendovi s kojima sam radila jesu: Office Shoes, Milica Opačić, Mihano Momosa, Biljana Tipsarević, Gasmy, Monnier Freres, Nike, Mac Cosmetics, Scholl, Always, Sunglassesshop,uk, Vivienne Westwood watches, Venus-Giltete, Cruciani, Braun, Alcatel..."

 

Gordana Suša

Gordana Suša rođena je 1946. godine u Beogradu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju. Diplomirala na Fakultetu političkih nauka (odsek novinarstvo). Za vreme studija radila je kao stalni honorarni saradnik na Drugom programu Radio Beograda i imala svoju dnevnu emisiju ”Ko se duri u kulturi”. Novinarsku karijeru započela je kao reporterka, komentatorka i urednica informativnog programa u Radio Beogradu – Prvi program, kao i u informativnom programu RTS-a, gde je zamenjivala glavnog i odgovornog urednika informativnog programa i bila autor političkog magazina ZIP. Zbog neslaganja s uređivačkim konceptom, posle 20 godina rada u Radio televiziji Beograd dala je otkaz. Kasnije je radila kao glavna i odgovorna urednica informativnog programa RTS-a, što je napustila zbog neslaganja s generalnim direktorom. Radila je i kao urednica i voditeljka dnevnika JUTEL, Sarajevo, novinarka, kolumnistkinja i urednica nedeljnog izdanja dnevnog lista ”Naša Borba”. Bila je predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije i glavna i odgovorna urednica VIN TV produkcije, koja je emitovana na TV B92, TV Pink, RTS, TV Montena i 46 lokalnih i regionalnih televizija u Srbiji. Kolumnistkinja je u subotnjem izdanju dnevnog lista ”Blic”, a sarađivala je i sa dnevnim listovima ”Danas”, ”Republika”, ”Nezavisne”, Radio Slobodna Evropa. Za člana Saveta RRA izabrana je 26. marta 2010. godine odlukom Skupštine Srbije o izboru članova Saveta. Živi u Beogradu.

 

Katerina Trajanovska

Katerina Trajanovska urednica je i koosnivač makedonskog modnog sajta i asocijacije Stylist.mk, bivša modna novinarka i urednica u raznim medijima (”Tea Moderna”, ”Semeen Magazin”, ”1E” i Karmakasha.mk). Nakon studija novinarstva više od 15 godina bavi se modnim novinarstvom, uvodeći u pojedina izdanja rubrike koje se bave stilom. Kao deo asocijacije Stylist.mk, bila je član žirija za nagradu za najbolje modne kolekcije na Fashion Weekend Skopje, a zajedno s timom organizuje brojnа predavanja i radionice koji za cilj imaju unapređenje makedonske modne i dizajnerske scene. Radila je i u oblasti stajlinga i PR konsaltinga. Poslednje dve godine članica je modnog žirija u emisiji ”Stilisimo”, na nacionalnoj televiziji MRTV.

 

Jelena Ivanović

Jelena Ivanović (38), direktorka Model Scouting Officea i top- model devedesetih godina, danas je jedan od najboljih modnih skauta u Evropi. Karijeru je započela sa samo 16 godina, kad se prvi put iz Udruženja manekena Srbije otisnula u svet da se oproba kao model. Već nakon prve sezone u svetu modelinga, u vremenu kad su se na prste jedne ruke mogli nabrojati supermodeli, Jelenino ime postalo je poznato svim velikim kreatorima. Neka od najvećih i Jeleni najdražih iskustava jesu saradnja sa J. P. Gautlierom – koji je, inspirisan njome, kreirao svoje kolekcije vidoke mode i čije je revije otvarala – ali i s modnim kućama Dior, YSL, Armani, Dolce Gabbana, Yamammoto, te modnim fotografima koji se i danas smatraju stubovima umetničke fotografije: Paolo Roversi, Ann Libovitz i Sarah Moon. Na vrhuncu karijere, Jelena dobija priliku da radi za vodeću svetsku modnu agenciju Women Management u Milanu, gde nakon četiri godina prelazi u Women Management Paris na mesto direktora skautinga. Njen skautski rad obeležili su top-modeli čiji je talenat Jelena prepoznala – imena poput Natashe Poly i Kasie Struss. Nakon deset godina rada, tokom kojih je proputovala ceo svet, Jelena odlučuje da pokrene scouting office u Beogradu. Danas Model Scouting Office ima preko 100 profesionalnih modela koji hodaju pistama Njujorka, Pariza, Milana, Londona... Jelena zastupa modele ne samo iz Srbije već i iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, a oni pokrivaju kampanje najprestižnijih modnih brendova i naslovnice svetskih magazina. Pre dve godine Jelena postaje vlasnik licence “The look of The Year” i vraća ovaj prestižni Izbor za lice godine na naše prostore. Među 50 zemalja sveta, već dve godine zaredom donosi titulu lica godine sveta – 2013. to je bila Kim Kosanović (Hrvatska), a naredne – Maja Daničić (Srbija). Jelena je majka dvojice dečaka – Dušana (8) i Bogdana (6) i supruga glumca Baneta Tomaševića. Pokreću je nova saznanja i veruje da se čovek uči dok je živ, te tako uz porodične i profesionalne obaveze uspeva i da nadgrađuje svoje obrazovanje – na drugoj je godini studija Human Cyberetic Science (HCS) u Parizu. Govori četiri jezika i obožava da putuje.

 

Elisabeth Kuroki

Elisabeth Kuroki rođena je 1956. godine u Parizu, gde je završila studije japanskog jezika. Radila je u Tokiju kao profesorica japanskog i francuskog jezika, a jedno vreme bila je zadužena za komunikaciju između čuvenog čokoladnog brenda iz Francuske i njegovog ogranka na japanskom tržištu. Udata je za japanskog diplomatu i imaju troje dece. Živela je u Japanu, Obali Slonovače, Belgiji, Maleziji, Indoneziji, Kambodžii, a trenutno prebivalište joj je u Beogradu. Elisabeth Kuroki je veoma posvećena humanitarnom, volonterskom radu. U Maleziji je pomagala osobama sa posebnim potrebama i starijim ženama. U Kambodži je radila sa siromašnom decom, a mlade studente podučavala je japanskom jeziku i osnovama kuvanja. Bila je potpredsednica Japanese Ladies Cluba u Maleziji, a potpredsednica Francuskog društva Pnom Pena. Danas je kopredsednica International Women’s Cluba u Beogradu. Njeni hobiji su tenis, vežbanje, biciklizam i bridž.

 

 

Dijana Golubović

Dijana Golubović (23) je više od dve godine autorka bloga posvećenom lepoti i životnom stilu, iz ugla, kako slogan kaže, jedne ”sasvim obične devojke”. Želi da svojim tekstovima pozitivno utiče na čitatelje, da im pruži korisne informacije i podstakne na neprekidno usavršavanje, čemu i sama teži. Iako je budući ekonomista, sebe vidi u kreativnim sferama. Do sada je radila na portalima posvećenim kozmetici (lepotica.rs; madi.rs), povremeno piše i za neke magazine, a u njenom portfoliju nalazi se i uređivanje rubrika u novom magazinu na tržištu ”Trend”. Ljubitelj je kvalitetne fotografije, životinja, knjiga, umetnosti i sitnica koje čine život sadržajnijim i kvalitetnijim.

 

Aida Đedović

Aida Đedović rođena je 18. jula 1967. godine. Završila je andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bavi se novinarstvom od 1990. godine, a radila je u ”Politici”, na radiju i televiziji. Autorka je i voditeljka brojnih emisija. Trenutno je urednica Nacionalnog dnevnika Pink Televizije. Živi i radi u Beogradu. Mama je trinaestogodišnje devojčice.

 

Petra Mlakar Zorko

Petra Mlakar Zorko je PR & CRM Manager za L'Oreal Active Cosmetics. Voli svoj posao, jer je prvenstveno lep, kreativan i dinamičan. Motivaciju pronalazi u divnim ljudima s kojima se susreće i sarađuje u različitim zemljama, ali i gradovima Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine… Rođena je 1980. godine u Novom Mestu. Već u ranoj mladosti je pokazala interesovanje za sport, ples i muziku… Nakon fakulteta prihvatila je posao u agenciji Pristop, gde je radila pet godina na različitim advertajzing, brending i PR projektima. Od svih klijenata s kojima je sarađivala – najdraži joj je brend Vichy i proizvodi koji stoje iza njega, pa je bila u pravo vreme na pravom mestu kad je prihvatila posao u L'Orealu, gde, osim PR-a, digitalnih aktivnosti i komunikacija za Vichy, vodi i komunikaciju za brendove La Roche-Posay i Skinceutuicals. Voli da putuje i poslovno je često na putu između Ljubljane, Zagreba i Beograda, a privatno rado da otkriva druge kulture i nove, egzotične krajeve.

 

Marija Branković

Ass. dr sci. Med. Marija Branković rođena je 16. oktobra 1974. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,63. Tokom studija boravila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju (SAD) i učestvovala na njihovom međunarodnom istraživačkom skupu. Drzavni ispit je položila u januaru 2001. godine i time dobila dozvolu za rad kao lekar. Specijalistički ispit iz interne medicine položila je 2006. godine sa odličnim uspehom, a iste godine je pohađala Intrnacinalnu školu za Ultrasonografiju abdomena i uspešno položila zavrsni ispit. Naredne dve godine boravila je u Francuskoj gde je prisustvovala stručnim sastancima “Frankofoni dani gastroenterologije". Boravila je i u Parizu u bolnici “ Diaconesse” radi usavršavanja iz oblasti Analne manometrije i Endorektalne ultrasonografije. Zvanje magistra medicinskih nauka stekla je odbranom magistarske teze ”Razlike u incidenci, dijagnostici i terapiji najčešćih hepatobilijarnih i gastrointestinalnih tegoba u graviditetu”. Godine 2011. stekla je zvanje doktora medicinskih nauka, odbranom doktorske disertacije “Procena kliničkih, laboratorijskih i ultrasonografskih pokazatelja u diferencijalnoj dijagnozi oboljenja jetre i žučnih puteva u trudnoći”. Izabrana je u zvanje Kliničkog asistenta za užu naučnu oblast iz interne medicine, gastroenterologija, 2014. godine. Trenutno pohađam nastavu uže specijalizacije, iz oblasti gastroenterologija i hepatologija, koju joj je odobrilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Prošle godine bila je stipendista vlade Republike Francuske. Boravila je u bolnici Louis Mourrier na jednomesečnom stažu i edukaciji iz oblasti HRIM. Članica je SLD-a, nacionalnog udruzenja gastroenterologa i European crohn and colitis organisation (ECCO). Do sada radila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu kao lekar na opštem stažu i u Kliničko bolničkom centru Srbija u Beogradu. Danas radi u KBC „Bežanijska kosa“ na odeljenju gastroenterologije i hepatologije, kao lekar specijalista interne medicine. Objavila je 14 naučno-istraživačkih radova. Govori dva strana jezika, engleski i francuski. Udata je i ima troje dece.

 

Duda Alapača

Deset godina ste u L&Z čitali kolumne "Dude Alapače", došao je momenat da je upoznate.

 

 

 

Dženeta Agović

Dženeta Agović je rođena 16. marta 1970. u Tutinu gde i danas živi. Feministkinja je i mirovna aktivistkinja... Jedna od osnivačica Impulsa (2000), prve nevladine organizacije u Tutinu čija je vizija – društvo bazirano na poštovanju ljudskih prava, jednakosti, miru i solidarnosti, gde žene i muškarci imaju jednaka prava, jednak pristup socijalnim, kulturnim i ekonomskim resursima. Učestvovala je na brojnim regionalnim i internacionalnim konferencijama. Veruje da je drugačija moć moguća.

 

Brankica Sebastijanović

Rođena 8. 8. 1990. u Sarajevu. Tamo sam se zadržala samo godinu dana, tako da sam već 1991. bila u Staroj Pazovi, gde sam završila osnovnu i srednju školu. Nakon toga, upisala sam Filozofski fakultet smer Istorija umetnosti, a odmah posle završene prve godine i Fakultet dramskih umetnosti Smer gluma u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Na trećoj godini dobila sam svoju prvu televizijsku ulogu u seriji ”Sinđelići”, zatim u ”Samcu u braku”, a zatim je usledio i film ”Kad ljubav zakasni” i trenutno aktuelno ostvarenje ”Vrati se, Zone”. Pored toga, igram predstave kao što su ”Art”, ”Šta je sobar video” i ”Ne oklevaj, improvzuj!”, a što se studija tiče – sada sam na master studijama na Fakultetu dramskih umetnosti.

 

Hana Kazazović

Sa više od 15 godina iskustva u korišćenju interneta i preko pet godina iskustva na društvenim mrežama, poznata je u internet svetu po blogu www.cyberbosanka.me, koji piše od 2009. godine, ali i upotrebi društvenih mreža. Otkako je počela da koristi internet, pronašla se u njemu – omogućava joj da iznosi svoje mišljenje o različitim temama, ali i da se povezuje s ljudima širom Balkana. Razvojem tehnologije, njena internet prisutnost povećala se, te je svakodnevno u komunikaciji putem društvenih mreža s hiljadama ljudi iz čitavog regiona. Pseudonim Cyberbosanka je postao sinonim za britke i objektivne tekstove i analize svega što joj se učini zanimljivim za naš svakodnevni napredak. Od marta 2012. je strateški savetnik za digitalnu komunikaciju u Prime Digitalu, gde daje savete klijentima koji žele da povećaju svoju internet prisutnost.

 

 

Maja Atanasijević

Maja Atanasijević je poznatija kao Zipa Yoma. Legenda je domaće urbane i modne scene. Već 20 godina bavi se modom na razne načine: kao model, stilista, kostimograf, performer i slobodni umetnik. Tokom te dve decenije postala je jedan od eminentnih stilista, a da se istovremeno, hodajući modnom pistom na samo njoj svojstven način, izdvojila i kao jedna od najprepoznatljivijih manekenki, role model za sve devojke koje tek kucaju na vrata ovog specifičnog sveta. Modni poklonici slažu se da je ona jedina manekenka na domaćoj sceni koja insistira na anahronom pravu na ličnost. Maja je ikona beogradskog night lifea, koji je obeležila svojom ogromnom energijom, nezaboravnim outfitima i originalnim nastupima. Multitalentovana je i posebnog poimanja estetike. Preko 15 godina radila je na B92 (TV i radio), dok je broj radova za magazine, različite TV emisije, video-produkcije, izložbe, foto sessione nepoznat. I ogroman.

 

 

 

Tihana Harapin Zalepugin

Tihana Harapin Zalepugin rođena je 1951. u Varažinu, u znaku Device, podznak Škorpija, mesec u Raku. “Sve vidim, sve kažem i onda emotivno žalim što sam brzopleta!” Kao devojčica plesala je balet, u srednjoj školi je glumila, a studentske dane obeležili su modni angažmani. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu 1974. godine, u rekordnom roku. Ostavila je diplomu u fioci i posvetila se estradi. Deset godina radila je kao menadžer naših pevača i grupa u Koncertnoj direkciji Zagreb, dve godine kao PR Zagrebačke filharmonije, pet godina u Direkciji Miss Hrvatske. Godine 1998. odlučuje da osnuje vlastitu modnu agenciju i spoji gotovo sve što je dotad radila – modeling, organizaciju, propagandu... Budući da joj je jedna numerološkinja predložila da promeni ime u Talia (navodno bi tada bila srećnija), odlučuje da tako nazove svoju agenciju – jer imena se nije želela odreći. Za ovih 17 godina stvorila je mnoga značajna modna imena, uspešna je i kod nas i na svetskoj modnoj sceni. Obožava svoj posao, iako je on često vrlo stresan, odgovoran, zahtevan, pun izazova, razočaranja, izdaja... ali i nezaboravno odanih mladih osoba. Ne razmišlja o penziji i misli da će još dugo aktivno učestvovati u kreiranju novih modnih imena ili manifestacija. Godine 1992. ulazi u sretan brak sa Sašom Zalepuginom, TV zvezdom bivše Jugoslavije, ima čivavu Mini, obožava putovanja i obišla je gotovo sve kontinente – ali još više uživa u miru dvog doma. Pomalo je vuk samotnjak i nije joj problem da ode sama na kafu, ili avionom na omiljenu godišnju destinaciju – Njujork. Suprug toleriše njene radosti (čak i preobilan šoping), ali zato u njoj ima privrženost i odanost koja se nikad ničime neće poremetiti.

 

 

Vesna Dedić

Vesna Dedić (47 godina) urednica je i voditeljka emisije ”Balkanskom ulicom” na RTS-u, a poslednjih pet godina i pisac bestseler romana koji se bave životom savremene žene. Stotine hiljada njenih čitateljki kao svoj životni moto uzelo je onaj iz njenih romana: ”Tragedije se dešavaju, a sreća se gradi”. Živi u Beogradu s kćerkom Lenkom (14 godina) i pokušava da svoje gledaoce, čitaoce, pa i kćerku i prijatelje, ubedi da uvek, bez obzira na vreme i prostor u kojem živimo i ma koliko godina i razočaranja imali, sebi moramo reći: ”Još mi se sve lepe i važne stvari nisu desile u životu”. Godinama ističe da je lepa i srećna samo slobodna žena, a sloboda se stiče samo obrazovanjem i radom.

 

Bojan Perić

Rođen u utorak , 15.10. sada već relativno davne 1985. godine. Detinjstvo proveo u Beogradu, bez braće i sestara. Tako je ostalo do danas. Opismenio se na ćirilici u OŠ Drinka Pavlović, gde je završio I razred osnovne škole. Latinicu kao i preostlaih jedanaest razreda osnovnog i srednjeg obrazovanja, srećno završio u Pinewood Schools of Thessaloniki, u Solunu, gde je živeo jedanaest i po godina. Vratio se u svoj Beograd, da bi studirao glumu. Studije je skoro završio, ali su ga u preuzimanju diplome omele obaveze poput filmova "Kako su me ukrali Nemci", "Lockout", "The Raven", kao i serije "Il Restauratore", "Vojna akademija", "Urgentni centar" i "Jedne letnje noći". Ponedeljkom je zauzet od 22h, gleda "Tri boje zvuka" na RTS1. Vikendom uglavnom prati JSD Partizan u raznim sportovima. Ostatak vremena provodi sa devojkom. Na pusto ostrvo, poneo bi mobilni telefon, šal Partizana i devojku.

 

Snežana Rakić

Osnovne studije Školske 1980/81.god upisala je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu i diplomirala 21.05.1986, sa prosečnom ocenom 9,25. Od 1981. do 1986.radila je kao demonstrator na Institutu za anatomiju Medicinskog fakulteta. Objavljivala je studentske radove u časopisu Medicinski podmladak. Magisterijum 1987. upisala je postdiplomske studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Odbranila je magistarski rad 1992. godine, pod nazivom: «Uloga urinarnog estriola i humanog placentnog laktogena kad pacijentkinja sa hipertenzivnim sindromom u trudnoći u odnosu na stanje ploda na rodjenju«, mentor Prof.dr Radmio Jovanović,pred komisijom u sastavu: prof.dr Radmio Jovanović, prof.dr Žarko Pilić, prof.dr Helena Lončar. Specijalizacija Specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva položila je marta 1994.god sa odličnim uspehom. Doktorat Odbranila je doktorsku disertaciju 1996. godine pod nazivom: Neurološki razvoj fetusa i metode za njegovu evaluaciju tokom intrauterusnog života» mentor Prof.dr Atanasije Marković na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu pred komisijom: Prof.dr Atanasije Marković mentor, Doc.dr Nebojša Radunović komentor, Prof.dr Slobodan Runić, čime je stekla zvanje doktora medicinskih nauka. Dosadašnji izbori u nastavna i naučna zvanja Za asistenta na predmetu Ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu u Beogradu izabrana je 03.12.1997. godine, reizabrana 27.12.2001. i 28.12.2005. godine, 10.07.2006.godine je izabrana u zvanje docenta. U zvanje vanrednog profesora izabrana je juna meseca 2012. godine. Član je međuodeljenskog odbora SANU za biologiju i humanu reprodukciju. U period od 2000. do 2004. godine bila predsednik Sekcije za perinatalnu medicine SLD-a. Načelnik odeljenja porodilišta GAK “Narodni front”. Predsednik Ginekološko akušerske sekcije SLD-a od 2012. godine i dalje. Od oktobra 2013.godine obavlja poslove V.D.Direktora GAK „Narodni front“. Aktivno govori engleski i italijanski jezik.

 

Nikolina Moldovan

Imam 25 godina. Živim u Borči. Završila sam specijalističke studije na beogradskoj Poslovnoj školi. Bavim se kajakom 14 godina. Proglašena sam najboljom sportistkinjom Srbije 2014. godine. Učesnica sam Olimpijskih igara u Londonu 2012.godine. Osvojila sam brojne međunarodne medalje – tri zlatne i dve srebrne na Evropskom prvenstvu u kajaku za mlađe seniore, bronzanu na Evropskom prvenstvu u kajaku za seniore te jednu srebrnu i dve bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u kajaku za seniore.

 

Prof dr sci Slavica Đukić Dejanović

Prof dr sci Slavica Đukić Dejanović, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević”. Redovni profesor na Katedri za psihijatriju, Fakultet medicinskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu. Stalni je član Komisije za polaganje specijalističkog ispita psihijatrije na VMA. Rukovodilac je subspecijalističkih studija sudske psihijatrije od školske 2006/2007. godine, predsednik Etičkog komiteta i član Sudsko- medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Predavač Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Autor je i koautor preko 200 naučnih i stručnih radova, sedam knjiga, dva udžbenika za studente redovne nastave i jedan je od autora tri udžbenika za studente poslediplomske nastave. Trenutno učešće na naučnim projektima: Učesnik je na projektu Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj pod nazivom "Temperament i struktura simptoma poremećaja ličnosti" (br. 175013) Nosilac je Junior projekta pod nazivom: "Uticaj genetskog polimorfizma metabolišućih enzima i njihovih induktora na klinički odgovor terapije olanzapinom" (JP 07-09) Nosilac je Junior projekta pod nazivom "Način reagovanja na stresor, bombardovanje, u korelaciji sa tipom ličnosti- 10 godina kasnije" (JP 10-09) Nosilac je Junior projekta pod nazivom "Značaj citokinskog profila pacijenata u etipatogenezi psihotičnih poremećaja" (JP 12-09) Učesnik projekta Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj pod nazivom "Farmakoekonomska istraživanja novih terapijskih strategija u uslovima koji vladaju u Srbiji i drugim tranzicionim zemljama" (br. 145008) Učesnik je na Junior projektu pod nazivom "Rano dijagnostikovanje depresije kod pacijenata u preoperativnom periodu i standardizacija Gerijatrijske skale za depresiju- kratka forma (GDS-SF)" (br. 01-3185) Učesnik je Junior projektu pod nazivom: "Poremećaji ponašanja i depresivnost kod dece sa lakom intelektualnom ometenošću" (JP 14-10).

 

 

Nikola Milovančev

Nikola Milovančev je doktor medicine, master medicinskih nauka, doktor opšte medicine, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije (Instituto Ivo Pitanguy, Brazil, Rio de Žaneiro), a trenutno je na drugoj godini postdiplomskih doktorskih medicinskih akademskuh studija. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu s prosečnom ocenom 9,27, bio je prvi master medicinskih nauka u Srbiji i prvi master u Srbiji uzimajući u obzir sve univerzitete. Proveo je šest meseci na stažu (rotacijama) radeći kao lekar opšte prakse, na klinici za internu medicinu (gastroenterologiju), na klinici za ginekologiju i akušerstvo, pedijatrijskoj klinici i klinici za urgentnu hirurgiju i medicinu. Posle kruženja (rotacija), uspešno polaže državni ispit i dobija licencu doktora opšte medicine koju izdaje Lekarska komora Srbije. Skoro tri godine radi kao specijalista opšte i grudne hirugije na Klinici za grudnu hirurgiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. U decembru 2009. primljen je na studije specijalizacije, postdiplomske studije te obuku iz plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije na klinici eminentnog i svetski poznatog stručnjaka plastične hirurgije – prof. dr Iva Pitangiya (Instituto Ivo Pitanguy i 'Instituto de pós-graduação médica Carlos Chagas), u Rio de Žaneiru. Uspešno završava specijalizaciju u februaru 2013. i dobija titulu specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Nakon završene specijalizacije na Institutu Ivo Pitanguy nastavlja da se usavršava još sedam meseci na prestižnim klinikama u Sao Paulu i Riberao Pretou. Nostrifikuje brazilsku diplomu specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u Srbiji, a odmah nakon toga i u susednoj Hrvatskoj. Decembra 2013. godine u Novom Sadu otvara privatnu polikliniku – Poliklinika Copacabana – u kojoj trenutno radi kao specijalista za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju. Tečno govori i piše engleski, portugalski i nemački, a služi se i francuskim jezikom.

 

 

Nataša Miljković

Rođena sam 25. januara 1977. u Beogradu… Kako sam rođena mesec dana ranije, prve dane na ovom svetu provela sam u inkubatoru. Taj događaj , ispostaviće se, odrediće moj život: uvek ću se negde žuriti… prvi put sam se zaljubila sa četiri godine, patila sa pet, osnovnu školu upisala sa 6 godina…

 

Christine Moro

Kristin Moro (Christine Moro) je opunomoćeni ambasador Francuske u Srbiji od septembara 2014. godine, kao i opunomoćeni ministar I klase. Rođena je 2. jula 1955. u Arlu (Buš di Ron), a udata je za gospodina Luja Moroa. Stekla je diplomu profesora italijanskog jezika i književnosti i diplomirani je pravnik. Pre stupanja na mesto ambasadora Francuske u Srbiji bila je ambasador u Albaniji od 2011. Do 2014. nagrađena je počasnim odlikovanjima Viteza Legije časti i Oficira Nacionalnog reda I zasluge. Pored materenjeg, govori još tri jezika: engleski, italijanski i nemački.

 

Sanja Doležal

Sanja Doležal rođena je pre pola veka (plus nešto sitno)... u Zagrebu. Uz oca kompozitora i tekstopisca, vrlo je rano zavolela muziku. Krenula je u muzičku školu na klavir, ali pevanje je prevagnulo. Kao devojčica pozajmljivala je glas za dečje reklame. Tinejdžerske godine provodi u teen-pop grupi ”Prva ljubav” s kojom snima dva LP-a i svira širom bivše države. Iako je silno želela da postane novinarka i studira sociologiju, ”Novi fosili” zauvek su je odvukli od tih ambicija. Godine 1983. zamenjuje Đurđicu, dotadašnju pevačicu u grupi, i od tada, s jednom pauzom, do danas, nastupa sa ”Novim fosilima”. Muzički najaktivnije razdoblje tokom kojeg je nekoliko puta obišla Evropu, Rusiju, Ameriku i Australiju i, naravno, bivšu državu. Početkom rata grupa prestaje s sviranjem. Sanja se udaje za kolegu iz grupe, bubnjara Nenada Šarića, te postaje majka sina Luke i kćerke Lee. U tom periodu više se posvećuje radu na televiziji, vodi nekoliko zabavnih muzičkih serijala, jednu dečju emisiju i vrlo popularan talk-show imena ”Sanja”. Snima i tri solistička CD-a kojima otkriva da ljubav prema muzici nikada ne prestaje. Grupa ”Novi fosili” 2005. godine ponovo se okuplja i do danas nastupa u regiji na veselje svoje verne publike. Sanja danas povremeno budi naciju u emisiji ”Dobro jutro, Hrvatska”, uživa u uspesima svoje dece, te priprema nove projekte. Raduje se novim izazovima i počecima, prijateljima i vedrom danu.

 

Beatrice Grozdanić

Beatrice Grozdanić, Austrijanka srpskog porekla, rođena je u Novom Sadu u mešovitoj, srpsko-austrijskoj porodici. Detinjstvo je provela u Nemačkoj i Italiji. Posle završene gimnazije u Nemačkoj, studira psihologiju u Beču i postaje diplomirani klinički dečji psiholog. Radila je s decom obolelom od karcinoma, u posebnoj ustanovi za tu vrstu bolesti u Beču. Zbog udaje nastavlja svoj život u Africi, Tunisu, na Malti, a u Engleskoj je živela sedam godina. Sve vreme bavi se humanitarnim radom, pomažući onima kojima je to najviše potrebno. Pre četiri godine vraća se u Srbiju, u Beograd, i nastavlja svoj humanitarni rad kao član i vicepredsednik u Međunarodnom klubu žena. Volonterski drži nastavu deci s posebnim potrebama i podržava rad Prihvatilišta grada Beograda. U Beču je sedam godina bila član Diplomatskog kluba Beča i pomagala ugroženoj populaciji Austrije. Dve godine je bila predsednik i osnivač Austrijsko-srpskog humanitarnog društva, a za vreme sankcija lično je dopremala i slala kamione lekova i ostalog medicinskog potrošnog materijala u Srbiju. Na tu funkciji dala je ostavku zbog udaje i preseljenja.

 

Mirjana Bobić Mojsilović

Mirjana Bobić Mojsilović je spisateljica i autorka sedamnaest knjiga, deset romana, šest pozorišnih komada, jedanaest izdanja u inostranstvu. Njeni romani prevođeni su na francuski, italijanski, češki, makedonski, slovenački i hrvatski jezik. Autorka je više samostalnih izložbi slika i samostalni je izdavač. Živi u Beogradu kao slobodni umetnik. Višestruka je dobitnica nagrade Zlatni Bestseller i dobitnica Zlatne značke KPZ Srbije.

 

Ana Mitrović Jovanović

Prof dr Ana Mitrović Jovanović je rođena 1971.godine u Cetinju. Zaposlena je u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni Front” u Beogradu od 1998. godine. Načelnik je Odeljenja dnevne bolnice. Medicinski Fakultet u Beogradu završila 1995. godine. Magistrirala je 1998. godine, a doktorsku tezu iz perinatologije odbranila 1999. godine pred komisijom u sastavu: Akademik Prof. dr Ivan Spužić, Akademik Prof Zoran Maksimović, Prof. dr Slobodan Runić, Prof.dr Miloš Cvetković i Prof.dr Milan Đukić. Specijalistički ispit iz Ginekologije i akušerstva pložila je sa odličnom ocenom 2000. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu i tako je postala najmlađi lekar specijalista i doktor nauka na ovom području. Usavršavala se na Kings Coll. Hospital u Londonu, Royal College London, Harvard Medical School u Bostonu, UCLA u Los Anđelesu, Univerzitetskoj Ginekološkoj Klinici u Sao Paulu – Brazil, Hadassah Hospital, Izrael, i drugim prestižnim mestima. Dobitnik je najprestižnijih nagrada u zemlji i inostranstvu. Objavljuje radove u eminentnim domaćim i inostranim časopisima koji su indeksirani . Predavač po pozivu na brojnim stručnim skupovima i školama kolposkopije, primena UZ - doppler dijagnostike, kontinuirane edukacije, promociji savremene kontracepcije u zaštiti reproduktivnog zdravlja. Aktivni je član internacionalnih strukovnih udruženja i to : 1. Generalni sekretar (u drugom mandatu )Ginekološko akušerske sekcije SLDa 2. ASRM- Američkog udruženja za reproduktivnu medicinu, 3. AAGL- Američkog udruženja za ginekološku laparoskopsku hirurgiju, 4. ESC – Evropskok udruženja za konstracepciju , 5. ESRE – Evropskog udruženja za reproduktivnu medicinu i embriologiju - Board member of Diczfalusy Foundation Predsednik je Udruženja za Reproduktivno zdravlje. Generalni sekretar je Škole za unapređenje reproduktivnog zdravlja pri Medicinskom Fakultetu u Beogradu. Bavi se izuzetno uspešno lečenjem infertiliteta i svim postupcima asistirane reprodukcije (IVF, ICSI, TESA, TEFNA, PESA ), kao i abdominalnom i laparoskopskom hirurgijom. Prva je uvela HBO terapiju u lečenju infertiliteta, zbog čega je i nagrađena 2004. godine u Francuskoj.

 

Vanja Govorko

Vanja Govorko je klinički psiholog, žena koja je svu svoju energiju i stručno znanje stavila u službu zaštite dece i omladine. Vodila je veoma uspešnu marketinšku kampanju ”Hraniteljstvo za decu Beogada”. Bila je glavni i odgovorni urednik stučnog časopisa ”Psihološke novine” i modnog ”Moda In”. Preko deset godina bila je autor i voditelj radio emisije ”Altruisti”, noćnog programa Radio Beograda. Pisala je autorske tekstove za magazin ”Sensa”. U mladosti je bila jedna od naših najpoznatijih manekenki i koreografa. Koautorka je priručnika za manekene-početnike ”Model”. Igrala je u filmovima ”Cut Run ”, ”Munje” i ”Zemlja istine, ljubavi i slobode”. Po opredeljenju je feministkinja.

 

Sanja Sarnavka

Sanja Sarnavka, poznata hrvatska aktivistkinja za ženska prava, poslednjih 12 godina angažovana je u organizaciji B.a.B.e. (Budi aktivna, budi emancipovana). Osnivačica je i trenutna predsednica zagrebačke Kuće ljudskih prava. Članica je brojnih međunarodnih organizacija koje se zalažu za poštovanje ženskih prava. Tokom svog aktivističkog delovanja bavila se pitanjima nasilja nad ženama, diskriminacije, rodne ravnopravnosti, slobode izražavanja, zaštite osoba sa psihičkim bolestima. Producirala je sedam dokumentarnih filmova i mnogo socijalnih reklama, te bila urednica radijske emisije ”Mjesečnica”. Autorka je knjiga: ”Put do vlastitog pogleda” (2010), ”Putevima diskriminacije” (2011), kao i kurikuluma modula Rodna ravnopravnost. Hrvatska udruga za odnose s javnošću dodelila joj je 2012. godine Grand Prix kao komunikatorki godine.

 

Josipa Pavičić Berardini

Josipa Pavičić Berardini rođena je 24. avgusta 1978. godine u Zadru, a već u sedamnaestoj seli se u Zagreb radi Govorničke škole koja ju je i uvela u svet televizije. Sarađivala je u mnogim TV projektima, a veliki uspeh postigla je intervjuišući političare u legendarnoj emisiji ”Glamour caffe” na HTV-u. Krajem 2007. godine prešla je na Novu TV kao novinarka u emisijama ”Red Carpet light”, ”In magazin” i kao voditeljka emisije ”S lipom do jutra”. Tokom gotovo dve decenije nebrojeno puta pojavila se u ulozi voditeljke na muzičkim i filmskim festivalima i šou-biznis događajima. Hrvatska je začetnica ”chic-lit” štiva, a Josipa je objavila tri romana – prvenac ”Sara Santini” još 2003. godine, ”Glamour” 2005. i ”Lopov moje mladosti” 2007. Josipa je veliki gurman i vrlo vešta kuvarica, što je i pokazala u projektu ”Glamurozna kuvarica” na Novoj TV. Udata je za Italijana i majka je dvojice dečaka. Govori tri strana jezika, a trenutno je deli još nekoliko ispita od diplome na studijama turizma u Zagrebu.

 

Jelena Stojković Filipović

Ass. dr Jelena Stojković Filipović rođena je u Beogradu 20. avgusta 1974. godine. Nakon završenih specijalističkih studija iz oblasti dermatovenerologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i aktivnog rada – započinje i doktorske studije iz onkologije. Godine 2008. postaje stipendista AMED (Evropsk akademija dermatovenerologa), kad dobija i nagradu za najbolji prikaz slučaja na XIV Beogradskim dermatološkim danima. Naredne godine uručena joj je nagrada za najbolju studiju na XVIII kongresu Udruženja dermatovenerologa Srbije s međunarodnim učešćem, a 2010. dva meseca boravi na Univerzitetskoj klinici u Beču (AKH), na odeljenju za dermatologiju. Danas radi kao lekar specijalista u Institutu za dermatovenerologiju KCS i učestvuje u nastavi iz predmeta Dermatovenerologija kao asistent. Članica je Srpske lekarske komore, Srpskog lekarskog društva, Udruženja dermatovenerologa Srbije, Evropske akademije za dermatologiju (EADV) i Društva medicinskih mikologa Srbije. Udata je i ima dvoje dece.

 

Danica Marinković - Dana MAAR

Danica Marinković, poznatija kao Dana MAAR, rođena je u Beogradu 1986. godine. U Parizu živi od 1992. Diplomira je iz grafičkog dizajna na Akademiji primenjenih umetnosti u Parizu, dok master studije završava u Londonu, na University of the Arts of London – Chelsea College of Art & Design, smer Graphic Design Communication. Članica je ULUPUDS-a od 2010. godine.

 

Đuro Macut

Profesor dr Đuro Macut rođen je u Beogradu gde je upisao studije i diplomirao na Medicinskom fakultetu. Na istom fakultetu završio je specijalizaciju iz interne medicine, subspecijalizaciju i poslediplomske studije iz endokrinologije. Magistrirao je sa temom iz oblasti lečenja steriliteta u sindromu policističnih jajnika, a doktorsku tezu odbranio iz oblasti insulinske senzitivnosti u tipu 1 dijabetesa. Prof. Macut radi na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije, a od 2013. godine profesor je na Katedri interne medicine Medicinskog fakulteta u Beogradu. Od 1990. godine stalno je angažovan na naučnoistraživačkim projektima Ministarstva za nauku i obrazovanje Republike Srbije, a iz oblasti postnatalnog razvoja nervne i humoralne kontrole kardiovaskulrnog sistema, neuroendokrine kontrole hormona rastenja, uloge steroidnoh hormona u neuroendokrinoj adaptaciji na stres i patofiziologiji metaboličkog sindroma, i razvoju različitih modela epilepsije primenom konvulzivnih i antikonvulzivnih supstanci. Učestvovao je u međuuniverzitetskim međunarodnim projektima i projektima Evropske unije iz oblasti neuroendokrine kontrole sekrecije hormona rasta i psihobiologije posttraumatskog stresnog poremećaja. Usavršavao se na Univerzitetima u Bolonji (Italija), Ženevi (Švajcarska), Upsali (Švedska) i Oksfordu (Velika Britanija). Kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije i Univerziteta u Ženevi, završio je poslediplomski program i specijalizaciju iz oblasti reproduktivne medicine. Autor je ili koautor u preko 60 originalnih radova objavljenih u vodećim međunarodnim časopisima. Urednik je međunarodne monografije „Polycystic Ovary Syndrome – Novel Insights into Causes and Therapy“ objavljene 2013. godine u izdanju švajcarske izdavačke kuće Karger. Održao je brojna predavanja na nacionalnim stručnim i naučnim skupovima, kao i više predavanja po pozivu na međunarodnim kongresima iz oblasti endokrinologije. Trenutno obavlja funkciju predsednika Organizacionog odbora tradicionalnog simpozijuma „Stremljenja i novine u medicini“ Medicinskog fakulteta u Beogradu. Organizator je međunarodnog naučnog simpozijuma o novinama u sindromu policističnih jajnika održanom 2012. godine u Beogradu. Član je radne grupe Evropskog endokrinološkog društva za sindrom policističnih jajnika, globalne radne grupe Američkog endokrinološkog društva za endokrine remetioce i ekspert je Svetske zdravstvene organizacije za pitanja uticaja endokrinih remetilaca. Govori engleski jezik.

 

Danijela Dimitrovska Amidžić

Danijela Dimitrovska Amidžić rođena je 22. 4. 1987. u Požarevcu. Karijeru je započela 2004. godine na Izboru za Elite Model Look kao pobednica nacionalnog izbora. Nakon toga, potpisuje ekskluzivne ugovore sa svetskim modnim brendovima i svoju karijeru nastavlja u Parizu, Milanu i Njujorku. Godine 2012. osniva agenciju Models Inc., čiji je i direktor, a koja se bavi uspešnim otkrivanjem novih lica. Takođe, ekskluzivno na teritoriji Srbije, ali i Crne Gore, organizuje Elite Model Look izbor. Danijela je 2013. godine rodila predivnog dečaka Matiju i samim tim dobila najlepšu životnu ulogu.

 

Gorica Nešović

1982. pocela da radi u omladinskom programu Ritam srca koji se emitovao na Studiju B kao stalni saradnik i redaktor. u isto vreme radi i kao vodielj Radija Studio B do '89. god kada se osniva Radio B92 u cijem osnivanju je i ucestvovala. Posle nekoliko godina na B92, sledi povratak u Studio B, zatim City radio, pa opet jos 10 god B92, a pre skoro 4 god Jutarnji program Budjenje na Radio Beogradu. Paralelno sa radijom, odvijalo se i koketiranje sa televizijom. Jos sredinom 80-ih prvi angazman je bio u skolskoj redakcji RTS, potom 3. kanal, pa pocetak TV Studija B, onda tv B92 i poslednjih godina radijsko druzenje sa TV jutarnjim programom.