Pačetina u sosu od pomnorandže

by | avgust 21, 2009

LEPOTA I ZDRAVLJE - RECEPT - pacetina u sosu od pomorandze

 

POTREBNO JE (za jednu osobu):

  • 300 g pačjih bataka,
  • 300 g pačje masti,
  • 100 g ljubičastog luka,
  • 100 g šargarepe,
  • 100 g celera,
  • malo timijana, majčine dušice, ruzmarina,
  • 10 g meda;

za prilog:

  • 80 g krompira,
  • 30 g rukole,
  • 40 g parmezana,
  • 20 g putera,
  • so, biber;

za sos:

  • 2 dl demiglasa (sos od kostiju i povrća),
  • 1 dl soka od pomorandže,
  • 20 g smeđeg šećera

 

PRIPREMA:

Luk, šargarepu, celer i začine staviti na dno pleha, a preko njih batake koji se zatim zaliju pačjom mašću. Pleh poklopiti (može i alu-folijom) i staviti u rernu. Peći tri sata na temperaturi od 150 stepeni C. Kad bataci budu gotovi, izvaditi ih iz soka i premazati medom. Potom se vrlo kratko zapeku u rerni.

Prilog: Skuvati krompir i izgnječiti ga, dodati ostale sastojke, pa sve zajedno izmešati i začiniti po želji.

Sos: U tiganju karamelizovati žuti šećer. Dodati demiglas i ceđenu pomorandžu pa sve zajedno lagano kuvati dok se količina ne svede na polovinu.

REČ PLUS:

Probajte izvrsne pačje batake u „društvu“, kod nas pomalo zaboravljene, rukole (izuzetno kvalitetno i lekovito povrće, sadrži dosta vitamina C – 100-200 mg/100 g, gvožđa, vlakana i drugih korisnih materija), timijana, ruzmarina, bibera, parmezana. Kiselo i slatko, pomorandža i med, vode nas u carstvo egzotičnih ukusa. Energetska vrednost: 4.000 kcal

 


Tagovi: