RECEPT: Salata sa ćuretinom

by | maj 25, 2010

Salata sa curetinom

POTREBNO JE:

  • 400 g ćurećeg belog mesa
  • 300 g šampinjona
  • 1 crveni luk
  • 150 g mesnate slanine
  • 2 zelene salate
  • 100 g buđavog sira
  • 3 dl neutralne pavlake
  • 1 dl mleka
  • 150 g kukuruza šećerca iz 
konzerve
  • 5 kašika ulja
  • mešavina začina, biber

PRIPREMA:

1. Ćureće belo meso i slaninu iseći na štapiće, šampinjone na listove, crveni luk na režnjeve, a zelenu salatu na trake.
2. Ćuretinu začiniti po ukusu i propržiti na malo ulja dok ne porumeni, potom je izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. Slaninu propržiti na masnoći od mesa a potom je izvaditi na papirnu salvetu kako bi se ocedila.
4. Posebno na malo ulja propržiti šampinjone dok ne omekšaju.
5. U manjoj šerpi sjediniti mleko, neutralnu pavlaku i buđavi sir, pa kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve vreme dok se ne dobije kompaktna masa.
6. U većoj posudi sjediniti prženo meso, slaninu i šampinjone, dodati kukuruz šećerac, zelenu salatu i crveni luk. Začiniti po ukusu, preliti pripremljenim umakom od sira i pavlake te polako promešati.

 

REČ PLUS:

Belo pileće ili ćureće meso za odrasle je zdravstveno najprihvatljivije
zbog malog sadržaja masti, posebno ako se ukloni kožica. Međutim,
ćuretinu u ishrani treba da izbegavaju osobe koje boluju od gihta i
određene vrste bubrežnih kamenaca jer ovo meso ima visoku koncentraciju
purina.

 

Izvor:  

Tagovi: