RECEPT: Šaran sa povrćem

by | jul 22, 2010


POTREBNO JE:

1 očišćen šaran od 2 kg
1/2 brokolija
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
1 mlada tikvica
1 šargarepa
1 praziluk
250 g pirinča
200 g šampinjona
1 konzerva malih klipova kukuruza
100 g brašna
0,5 dl soja sosa
1 dl ulja
1 kašičica mlevene paprike
mešavina začina, so, biber

 

PRIPREMA:

1. Šarana položiti na radnu površinu, potom gornji deo od glave do repa pažljivo iseći nožem i odstraniti. Isečen deo šarana odvojiti od krupnijih kostiju i iseći na kocke (3×3 cm), potom svaku kocku zarezati na 2 mm kako bi se usitnile kosti.
2. Kockice šarana uvaljati u mešavinu brašna i mlevene paprike pa ispržiti na vrelom ulju.
3. Donji deo šarana sa glavom i repom začiniti po ukusu i staviti u zagrejanu rernu da se peče dok ne porumeni.
4. Brokoli iskidati na cvetove, praziluk, šargarepu, crvenu, žutu i zelenu papriku očistiti i iseći na štapiće. Tikvicu zajedno sa korom takođe iseći na štapiće, a šampinjone na listove, a klipove kukuruza ocediti od suvišne tečnosti.
5. U voku zagrejati malo ulja, propržiti u njemu pripremljeno povrće kako bi omekšalo, dodati soja sos i začine po ukusu.
6. Povrće sjediniti sa prženim kockicama šarana i sipati u središnji deo pečenog šarana tako da se vidi glava i rep.
7. Pirinač obariti u slanoj vodi i služiti kao prilog.

REČ PLUS:

Riba bi na svakom jelovniku trebalo da se nađe bar dva puta nedeljno, jer se u njoj nalazi najveća količina dragocenih omega-3 i omega-6 masnih kiselina!

 

Izvor:  Dobra hrana logo

Tagovi: