Minina torta

by | oktobar 2, 2012

za 15 osoba

POTREBNO JE:

Za kore:

  • 10 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 g seckanih oraha
  • 10 kašika brašna
  • 2 dl mleka

Za fil:

  • 250 g margarina
  • 12 kašika šećera u prahu
  • 2 pudinga od vanile
  • 5 dl mleka
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 100 g suvog grožđa

Za dekoraciju:

  • 100 g bele čokolade za kuvanje
  • 4 kašike slatke pavlake

PRIPREMA:

Kore:

1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 150 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.

2. Potom dodati 100 g seckanih oraha, 5 kašika brašna i polako promešati varjačom.

3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

4. Pečene kore ostaviti da se ohlade pa ih poprskati mlekom da omekšaju.

Fil:

1. U šerpu sipati 4 dl mleka i kuvati dok ne proključa.

2. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca i prašak za puding. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.

3. U odgovarajućoj posudi umutiti omekšao margarin i šećer u prahu. Sjediniti sa ohlađenim pudingom I umutiti mikserom.

4. Pripremljen fil podeliti na dva dela, te u prvi deo dodati suvo grožđe, a u drugi deo otopljenu čokoladu i polako promešati varjačom.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od čokolade i preklopiti drugom korom.

2. Zatim naneti fil od grožđica i ravnomerno rasporediti.

3. Belu čokoladu otopiti na pari sa slatkom pavlakom i preliti preko torte

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: