Pita od limuna

by | oktobar 12, 2012

Za 5 osoba

POTREBNO JE:

Za testo:

  • 250 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica šećera
  • 125 g putera
  • 1 žumance
  • 0,5 dl vode
  • 2 kašike ulja

Za kremu od limuna:

  • 4 jajeta
  • 150 g šećera
  • 60 g putera
  • 2 kašike pavlake
  • 2 limuna

Za dekoraciju:

  • 2 belanceta
  • 125 g šećera

PRIPREMA:

Testo:
1. Brašno sipati na radnu površinu i u sredini napraviti udubljenje.
2. Puter ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, a zatim ga iseći na kockice.
3. U udubljenje od brašna staviti so, šećer i iseckani puter. Sve sastojke zatim izmešati prstima.
4. Posebno umutiti žumance i vodu te postepeno dodavati u pripremljeno testo i mesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju.

Krema od limuna:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja i šećer te mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati otopljen puter, pavlaku, rendanu koricu limuna i sok od limuna pa polako promešati.

Finalni postupak:
1. Kalup za pitu nauljiti,a dno i bočne ivice obložiti testom.
2. Preko testa sipati kremu od limuna I poravnati. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
3. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati šećer I mutiti dok se šećer ne otopi.
4. Pečenu pitu izvaditi iz rerne a zatim poslastičarskim džakom po piti napraviti mrežu od umućenih belanaca. Vratiti u rernu da se zapeče.

Izvor: Dobra hrana 

Tagovi: