Bonti torta

by | april 6, 2013

Za kore:

  • 10 belanaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g kokosa
  • 1 vanil-šećer

Za fil:

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera u prahu
  • 200 g čokolade
  • 250 g putera, rum

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade
  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati mešavinu šećera u prahu i vanil- šećera muteći dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati kokos i polako promešati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega polovinu pripremljene smese. Sušiti u zagrejanoj rerni na 150 ˚C 60 min. Od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
4. Pečene kore uzdužno preseći dva puta kako bi se dobilo ukupno 6 kora.

Fil:

1. Posebno sjediniti žumanca i šećer pa kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Potom dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi.
2. Ohlađeni fil od čokolade sjediniti sa umućenim puterom, dodati malo ruma i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati otopljenom čokoladom.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: