Čokoladna lešnik torta

by | jun 4, 2013

Cokoladna lesnik torta

Za koru:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 50 g margarina
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1,5 dl mleka

Za fil:

  • 5 dl mleka
  • 5 žumanaca
  • 1 puding od vanile
  • 6 kašika šećera
  • 10 g želatina u prahu
  • 5 dl slatke pavlake
  • 1 šlag fiks
  • 50 g mlečne čokolade
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 50 g bele čokolade

Za dekoraciju:

  • 2 šlaga

Priprema:

Kora:

1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati brašno, mlevene lešnike, prašak za pecivo i otopljeni margarin te polako promešati.
3. U okruglom kalupu na 180 ºC ispeći koru.
4. Ohlađenu koru preliti mlakim mlekom.

Fil:

1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima pa sipati u ključalo mleko. Kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode, ostaviti ga da nabubri, pa ga sjediniti sa pudingom.
4. Puding podeliti na dva dela. U jedan deo dodati otopljenu mlečnu čokoladu i mlevene lešnike, a u drugi deo rendanu belu čokoladu.
5. Posebno umutiti slatku pavlaku sa šlag fiksom. Polovinu šlaga dodati u jedan fil, a polovinu u drugi fil.

Finalni postupak:

1. Koru premazati tamnim filom, a preko njega naneti svetli fil.
2. Tortu premazati umućenim šlagom.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: