Grčka torta

by | jul 2, 2013

Grcka torta

Za kore:

  • 15 belanaca
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika mlevenog keksa
  • 15 kašika mlevenih oraha

Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 0,5 l mleka
  • 250 g šećera u prahu
  • 375 g margarina
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika gustina
  • 150 g seckanih oraha
  • 150 g izmrvljenog keksa
  • 100 g crne čokolade
  • 100 g bele čokolade

Za glazuru:

  • 100 g crne čokolade
  • 50 g margarina

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Zatim dodati 5 kašika mlevenog keksa i 5 kašika mlevenih oraha pa polako promešati.
2. U okruglom kalupu na 170 ºC ispeći koru. Na isti način ispeći još dve kore.

Fil:

1. Sjediniti žumanaca sa 200 g šećera u prahu i kuvati na pari dok se ne dobije gusti fil. Posebno umutiti margarin sa 50 g šećera u prahu.
2. Sjediniti mleko, šećer i gustin pa dobro izmešati da ne ostanu grudvice. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Sjediniti fil od žumanaca i margarina sa smesom od gustina i izmiksati. Dodati seckane orahe, keks, crnu i belu čokoladu i promešati.

Finalni postupak:

Pečene kore premazati filom i naslagati ih jednu na drugu. Tortu preliti čokoladnom glazurom.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: