Havana torta

by | februar 8, 2013

Za koru:

  • 2 belanca
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g mlevenih lešnika
  • 200 g mlevenih napolitanki

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 250 g šećera
  • 30 g želatina u prahu
  • 1 vanil-šećer
  • 5 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Belanca umutiti sa šećerom u prahu u čvrst šam.
2. Dodati mlevene lešnike i polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 140 ºC 60 min. dok se ne dobije hrskava kora. Ohlađenu koru izmrviti.

Fil:

1. Sjediniti mleko sa šećerom i kratko prokuvati.
2. Želatin u prahu preliti sa 12 kašika vode i ostaviti da nabubri. Potom ga dodati u toplo mleko i promešati. Sačekati da se ohladi na sobnoj temperaturi a potom ostaviti u frižideru da miruje 3 časa.
3. Posebno umutiti slatku pavlaku i vanil-šećer u čvrst šlag.
4. Odstojalu kremu izvaditi iz frižidera pa u nju umešati šlag od slatke pavlake i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje. Dno kalupa posuti sa malo kore od belanaca i mlevenim napolitankama pa pomoću kašike naneti red stegnutog fila. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti filom i dekorisati po želji. Ostaviti preko noći u frižideru da se stegne.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: