Kamelija torta

by | avgust 29, 2013

Kamelija torta

Za koru I:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 4 kašike brašna

Za koru II:

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g kokosa
  • 4 kašike brašna

Za koru III:

  • 4 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 40 g čokolade
  • 2 kašike brašna

Za fil:

  • 10 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 7 dl mleka
  • 4 kašike brašna
  • 250 g putera

Za glazuru:

  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 1 kašika putera

Kora I:

1. Ulupati čvrst sneg od belanaca i postepeno dodavati šećer muteći sve vreme. U sneg od belanaca dodati brašno i orahe te polako promešati varjačom.
2. Okrugao kalup za tortu prekriti papirom za pečenje pa sipati pripremljenu masu i peći dok ne porumeni.

Kora II:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti sneg od belanaca te postepeno dodavati šećer muteći sve vreme. U sneg od belanaca dodati obično i kokosovo brašno, a zatim polako promešati varjačom. Od pripremljene mase ispeći koru.

Kora III:

1. Umutiti 4 žumanceta sa šećerom, potom dodati otopljenu čokoladu i brašno, pa dobro promešati.
2. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati ih u prethodno pripremljenu masu i polako promešati varjačom. Od pripremljene mase ispeći koru.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca i šećer, pa kuvati na pari mešajući sve vreme.
2. Posebno sjediniti brašno i mleko, te sipati u posudu sa žumancima i nastaviti sa kuvanjem na pari dok se masa ne zgusne. Zgusnutu masu ohladiti.
3. Puter penasto umutiti i sjediniti sa ohlađenim filom pa dobro promešati.

Finalni postupak:

1. Pečene kore premazati filom, naslagati ih jednu na drugu, zatim bočne stranice premazati ostatkom fila.
2. Čokoladu otopiti sa malo putera i preliti preko gornje kore.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: