Kesten torta

by | septembar 10, 2013

Kesten

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 2 kašike ulja

Za fil:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 250 g putera
  • 250 g kesten pirea
  • 1 kašičica mlevene kafe
  • 1 kašičica ruma
  • 50 grama čokolade
  • 1 vanil šećer
  • 2 kesice šlaga

Kora:

1. Umutiti belanca i šećer, pa dodati žumanca muteći sve vreme, a zatim polako umešati kakao i brašno.
2. Pripremljenu masu sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu, te peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni C. Pečenu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti je da se ohladi.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer i vanil šećer, te kuvati na pari mešajući sve vreme dok se masa ne zgusne.
2. Zgusnutu masu skloniti sa ringle, dodati čokoladu i ostaviti da se ohladi.
3. Ohlađenoj masi dodati penasto umućen puter, kesten pire, kafu i rum, te sve dobro izmešati.

Finalni postupak:

1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, sipati pripremljen fi l i ostaviti u frižideru dok se ne stegne.
2. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice, te premazati ohlađenu tortu i dekorisati je po želji.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: