Kolač od dunja

by | februar 18, 2013

Za koru:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 2 dl soka od pomorandže
  • 120 g šećera u prahu
  • 100 g margarina

Za fil:

  • 100 g margarina
  • 1 kg dunja
  • 150 g kristal šećera
  • 50 g suvog grožđa
  • 1 kašika soka od limuna
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Mleveni keks preliti sokom od pomorandže i promešati.
2. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa sjediniti sa natopljenim keksom i promešati.

Fil:

1. Dunje oljuštiti i iseći na kriške. Preliti ih sa 4 dl vode i kuvati dok ne omekšaju. Potom dunje procediti i izmiksati.
2. Šećer ušpinovati sa 1 dl soka u kome su se dunje kuvale pa sjediniti sa pasiranim dunjama. Dodati mlevene lešnike, suvo
grožđe, margarin i kuvati na umerenoj temperaturi 15 min. Pred kraj kuvanja dodati sok od limuna.

Finalni postupak:

1. U odgovarajuću tepsiju izručiti smesu za koru i poravnati. Preko nje naneti prohlađeni fil i ostaviti da se stegne.
2. Kada se fil stegne, premazati ga šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: