Kolač sa bananama

by | april 18, 2013

Sastojci:

  • 5 belanaca
  • 125 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1,5 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 5 žumanaca
  • 120 g šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 kašika gustina
  • 1 vanil-šećer
  • 8 dl mleka
  • 150 g margarina
  • 300 g banana
  • 100 g eurokrema
  • 2 šlaga

Priprema:

Kora:

1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
2. Dodati orahe, brašno i prašak za pecivo i polako promešati varjačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Ohlađenu koru preseći uzdužno na pola.

Fil:

1. U šerpu sipati 6 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile, žumancima, gustinom i vanil-šećerom. Sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati omekšao margarin i umutiti.
4. Fil podeliti na dva dela pa u jedan deo umešati eurokrem, a u drugi seckane banane i promešati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od banana i poravnati. Zatim naneti fil od eurokrema i preklopiti drugom korom.
2. Pripremljeni kolač premazati šlagom.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: