Krem kolač

by | avgust 13, 2013

Krem kolac

Za kore:

  • 500 g brašna
  • 3 kašike šećera
  • 150 g putera
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 1,5 dl mleka
  • 3 kašike ulja, so

Za fil:

  • 250 g margarina
  • 270 g šećera
  • 5 dl mleka
  • 3 kašike brašna
  • 2 vanil-šećera
  • 2 kašike kakaoa

Za galazuru:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, puter, šećer, jaje, mleko, prstohvat soli i prašak za pecivo, pa umesiti glatko testo.
2. Umešeno testo podeliti na tri jufke. Pomoću oklagije svaku jufku razvući u koru dimenzije 30×35 cm.
3. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i posuti brašnom, te u nju staviti pripremljenu koru i peći je u zagrejanoj rerni 8 minuta na 200 ºC.
4. Od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Fil:

1. U dubljoj posudi umutiti mleko, brašno i 70 g šećera, pa staviti da se kuva mešajući sve vreme kako bi se masa zgusnula. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi.
2. Penasto umutiti puter sa 200 g šećera.
3. U ohlađenu masu dodati mešavinu putera i šećera, te mikserom izmutiti.
4. Pripremljen fil podeliti na dva dela. U prvi deo dodati kakao, a u drugi deo vanil-šećer i dobro izmešati.

Finalni postupak:

1. Na tacnu staviti jednu koru i premazati je filom od kakaoa, zatim je prekriti drugom korom i naneti fil sa vanil-šećerom, pa preklopiti trećom korom.
2. Čokoladu za kuvanje i ulje otopiti na umerenoj temperaturi i time preliti kolač.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: