Kremasta torta

by | novembar 5, 2012

Za 10 osoba

POTREBNO JE:

Za piškotu:

  • 4 jajeta
  • 125 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna
  • 4 kašike mlevenih oraha

Za čokoladni krem:

  • 6 dl mleka
  • 50 g griza
  • 75 g šećera
  • 1 vanil– šećer
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 200 g mascarpone sira

Za beli krem:

  • 3 dl mleka
  • 2 dl vode
  • 60 g brašna
  • 30 g gustina
  • 30 g mleka u prahu
  • 200 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanil– šećer

Za glazuru:

  • 2 dl slatke pavlake
  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike margarina

PRIPREMA:

Piškota:
1. Belanca odvojiti od žumanaca I umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i 75 g šećera.
3. Sjediniti šam od belanaca i umućena žumanca pa dodati brašno, gustin i mlevene orahe. Sastojke dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.
4. Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 12 min.

Čokoladni krem:
1. U manjoj šerpi sjediniti mleko, šećer i vanil– šećer te ostaviti da proključa.
2. Skloniti sa ringle, dodati griz i dobro izmešati da ne ostanu grudve.
3. Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije željena gustina.
4. U topao krem dodati izlomljenu čokoladu i otopiti uz neprestano mešanje. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
5. Na kraju dodati maskarpone sir I dobro izmešati.

Beli krem:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleko i vodu, dodati brašno, gustin i mleko u prahu pa dobro izmešati da ne ostane grudvica.
2. Presuti u šerpu i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa šporeta I ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu i vanil– šećerom pa dodati u ohlađeni krem i umutiti mikserom.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup i preliti je filom od čokolade. Fil poravnati I ostaviti da se stegne.
2. Preko stegnutog fila od čokolade naneti beli fil.
3. Posebno pripremiti glazuru: zagrejati slatku pavlaku do tačke ključanja, skloniti sa ringle pa dodati u nju izlomljenu čokoladu i margarin. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine.
4. Filovanu tortu preliti glazurom od čokolade i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: