Lepljiva tofi torta by 24Kitchen

by | decembar 23, 2012

Sastojci:

  • 25 ml vode
  • 50 g šećera
  • 90 g maslaca
  • 275 g smeđeg šećera
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 3 jaja
  • 60 g oraha
  • so
  • 300 g brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • 250 g urmi
  • 400 ml vode

Za preliv od karamele:

  • 150 g šećera
  • 100 ml slatke pavlake
  • 50 g maslaca

Način pripreme:

1. Skuvajte šećerni sirup od 25 ml vode i 50 g šećera. Čim šećer počne da se karamelizuje, sklonite sirup s vatre.
2. Mikserom ili kuhinjskim robotom umutite maslac sa smeđim šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodajte jaja jedno po jedno, dok smesa sve ne upije. Zatim dodajte 3 kašike šećernog sirupa (može se zameniti medom ili javorovim sirupom). Sameljite orahe i dodajte ih sa prstohvatom soli.
3. Isecite urme i uklonite koštice. Stavite ih u vrelu vodu i kuvajte dok ne omekšaju. Uklonite posudu s vatre i propasirajte smesu.
4. Pravougaonu posudu za pečenje kolača premažite uljem i pospite brašnom.
5. U smesu dodajte pire od urmi. Promešajte špatulom. Dodajte u već pripremljenu smesu brašna, praška za pecivo i promešajte. Sipajte smesu u posudu za pečenje. Pecite 45 minuta na 200 stepeni.
6. Za preliv karamelizujte šećer tako što prvo stavite malo šećera i čim počne da se topi dodajte još malo i pri kraju ostatak. U drugoj posudi ugrejte smesu zajedno s malo kafe, dok ne proključa. Karamelizovanom šećeru dodajte pavlaku. Mešajte dok smesa ne postane potpuno glatka. Sklonite s vatre i dodajte komad maslaca. Promešajte i sos sipajte u šoljicu.
7. Izvadite kolač iz posude za pečenje pa ga stavite na poslužavnik i zatim prelijte sosom od karamele.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Tagovi: