Lešnik šnite

by | mart 3, 2013

Za koru:

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika sirovih mlevenih lešnika
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašika kakaoa

Za fil:

  • 7 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 g putera
  • 200 g prženih mlevenih lešnika

Za dekoraciju:

  • 3 šlaga

Priprema:

Kora:

1. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer dok se ne otopi.
2. Zatim postepeno dodavati jedno po jedno žumance pa potom brašno, mlevene lešnike i kakao muteći sve vreme.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180ºC. Pečenu koru poprečno preseći napola da se dobiju 2 kore.

Fil:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 150 g šećera i mutiti da se otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom i kuvati na pari dok se ne zgusne.
3. Ohlađenu smesu od žumanaca sjediniti sa umućenim puterom i lešnicima, dodati šam od belanaca i polako promešati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom i preklopiti drugom korom.
2. Dekorisati umućenim šlagom.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: