Medena srca

by | mart 16, 2012

Jedan od najlepših kolačića koji svima izmami osmeh na lice. Napravite samo ovu ukusnu poslasticu i obradujte nekoga!

Sastojci:

300 g grahan brašna
300 g pšeničnog mekog brašna + brašno za posipanje radne površine
2 kašičice sode bikarbone
150 g margarina
150 g šećera
3 jajeta
200 g meda
2 kašičice cimeta
1 kašičica mlevenih klinčića

nadev:

džem od šljiva (višanja ili kajsija)

glazura:

300 g čokolade za kuvanje
5 kašika ulja

Priprema:

1. Penasto umutiti margarin, šećer i med.
2. U mešavinu dodavati jedno po jedno jaje, dodati cimet i mlevene klinčiće, te dobro izmešati.
3. Na kraju sipati brašno pomešano sa sodom bikarbonom i zamesiti testo (potrebno je još brašna za mešenje, da bi se dobilo glatko, kompaktno testo).
4. Testo podeliti na 2 dela i ostaviti ga u frižideru 2 sata.
5. Ohlađeno testo staviti na brašnom posutu radnu površinu i razviti ga na 2-3 mm debljine. Pomoću veće i manje modlice u obliku srca iz obe rastanjene kore vaditi oblike. Na sredinu većih srca stavljati pomalo džema, a rubove pokvasiti vodom, kako bi se manja srca, koja idu odozgo, dobro zalepila.
6. Nakon toga manjom modlicom vaditi ceo keksić.
7. Kolačiće ređati na pleh prekriven papirom za pečenje. Peći ih desetak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
8. Ohlađene keksiće umakati u čokoladu otopljenu sa uljem. Ređati ih na papir za pečenje ili rešetku, da se ocede. Keks ostaviti jedno vreme na sobnoj temperaturi, a nakon toga staviti ga u frižider da se ohladi.

Recept Nataše Ivanović iz Beograda
Izvor: Pošalji recept

Tagovi: