Šil kocke

by | februar 28, 2013

Za kore:

  • 210 g putera
  • 210 g šećera u prahu
  • 11 jaja
  • 210 g mlevenih oljuštenih badema
  • 75 g čokolade
  • 11 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja
  • 2 dl mleka
  • 2 kašike ruma

Za fil:

  • 11 jaja
  • 210 g šećera
  • 75 g čokolade
  • 210 g putera

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 1 dl vode
  • 150 g šećera

Priprema:

Kore:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti puter sa šećerom, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati jedno po jedno žumance. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i izmiksati.
3. U umućenu smesu od žumanaca dodati šam od belanaca, mlevene bademe i mešavinu brašna i praška za pecivo pa polako promešati varjačom.
4. Četvrtastu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim sipati u nju polovinu pripremljene smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
5. Posebno sjediniti mleko i rum pa dobijenom mešavinom poprskati pečene kore.

Fil:

1. Sjediniti jaja i šećer te kuvati na pari uz neprestano mešanje da se zgusne.
2. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. U ohlađenu smesu dodati omekšao puter i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Kore premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu.
2. Preko gornjeg fila preliti glazuru od čokolade (sjediniti čokoladu, vodu i šećer pa prokuvati).

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: