Torta od kestena

by | jun 5, 2013

Torta od kestena

Za kore:

  • 8 belanaca
  • 480 g šećera u prahu
  • 4 kašike limunovog soka

Za fil:

  • 8 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 4 dl slatke pavlake
  • 250 g kesten pirea
  • 1 kašičica ruma
  • 50 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenog lešnika
  • 100 g bele čokolade
  • 5 kašika pavlake
  • 20 g želatina u prahu

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 2 belanceta sa 120 g šećera u prahu i 1 kašikom soka od limuna u čvrst šam.
2. Šam od belanaca sipati u poslastičarski džak pa istiskivati u kalup obložen papirom za pečenje gomilice u obliku puslica kako bi oblikovala kora. Sušiti u odškrinutoj rerni na 110 ºC 90 min. dok se ne dobije hrskava kora. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još tri kore.

Fil:

1. Sjediniti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom i umutiti mikserom. Sipati u nju 1 dl slatke pavlake te zagrevati na pari dok se ne zgusne.
2. Šlag od slatke pavlake i nabubreli želatin dodati u ohlađeni fil od žumanaca, promešati i podeliti na 3 dela.
3. U prvi deo fila dodati kesten pire, rum i mleveni keks. U drugi dodati mlevene lešnike, a u treći rendanu belu čokoladu i pavlaku.

Finalni postupak:

Prvu koru premazati filom od kestena i preklopiti drugom korom. Zatim naneti fil od lešnika i preklopiti trećom korom. Na kraju naneti fil od bele čokolade i preklopiti poslednjom korom. Odozgo tortu premazati šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: