Torta od sira i slatke pavlake

by | jul 29, 2013

desert

Sastojci:

Za koru:

  • 120 g putera
  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 200 g brašna

Za fil:

  • 8 listova želatina
  • 2,5 dl mleka
  • 200 g šećera
  • 4 žumanceta
  • rendana kora limuna
  • 5 dl slatke pavlake
  • 500 g švapskog sira

Za dekoraciju:

  • 2 kesice šlaga

Priprema:

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca, te ih umutiti u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti puter koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi, žumanca, šećer i brašno.
3. U umućenu masu dodati sneg od belanaca i polako promešati.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, pa u njega sipati pripremljenu masu i peći je 20 minuta u zagrejanoj rerni na 175 C.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi i preseći je poprečno na dva dela kako bi se dobile dve kore.

Fil:

1. Želatin potopiti u vodu prema uputstvu sa kesice, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Posebno umutiti mleko, šećer, žumanca i rendanu koru limuna, staviti da se kuva i mešati sve vreme dok se ne zgusne. U zgusnutu masu dodati želatin i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu masu umešati šlag od slatke pavlake i švapski sir, pa polako promešati.

Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu, sipati pripremljen fil, poravnati, zatim prekriti drugom korom i staviti u frižider da se stegne.
2. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko stegnute torte.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: