Torta sa jabukama, limetom i puslicama by 24Kitchen

by | februar 3, 2013

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 120 g hladnog maslaca
  • 80 g šećera
  • 2 jajeta
  • prstohvat soli

Za krem od limuna:

  • 2 žumanca
  • 2 limete
  • 125 g šećera
  • 1 supena kašika kukuruznog gustina
  • 50 g maslaca

Za nadev s jabukom:

4 jabuke
25 g šećera

Za puslice:

  • 6 belanaca
  • 250 g šećera

Način pripreme:

1. Sipajte sastojke za testo u činiju i umutite mikserom. Kada mešavina postane glatka sipajte je preko providne folije. Spljoštite testo i ostavite ga 30 minuta u frižideru.
2. Krem od limuna se pravi kao i žuti krem. Iscedite sok od limete, tako što ćete ih prvo malo rolati po radnoj ploči. Sipajte u šerpu, ostavite jednu do dve supene kašike u činiji. Izrendajte koru limete u šerpicu. Dodajte šećer i ponovo izdvojte jednu supenu kašiku. Promešajte. U posebnoj činiji pomešajte već odvojeni sok, malo šećera, žumanca i kukuruzni gustin. Mešajte dok ne dobijete kašastu smesu – važno je da nema grudvica. U kašastu mešavinu dodajte toplu smesu, pa vratite celu mešavinu u šerpu i stavite na vatru. Mešajte dok ne provri i ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa vatre i dodajte parče maslaca. Mešajte dok se ne istopi. Sipajte krem od limuna u činiju i pokrijte ga providnom folijom. Ostavite da se ohladi.
3. Oljuštite jabuke i iseckajte ih na kockice. U činiji pomešajte jabuke i šećer.
4. Razvucite testo, obilno posipajući brašno ispod i iznad testa. Namažite maslacem okrugli, ali ne mnogo dubok kalup ili tepsiju. Prebacite testo i pritisnite ga po zidovima i dnu. Višak testa odstranite. Izbockajte testo viljuškom.
5. Sipajte jabuke preko testa i pecite tortu u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 30 minuta.
6. Za puslice umutite mikserom belanca, a šećer dodavajte postepeno. Smesu mutite dok ne postane vazdušasta.
7. Stavite ohlađenu tortu na poslužavnik. Nanesite krem od limuna preko i poravnajte. Odozgo stavite krem za puslice. Vrhove formrajte prstima.
8. Zapalite krem puslice kao što se pali karamel krem ili ubacite tortu u rernu zagrejanu na 220 stepeni, oko pet minuta.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Tagovi: