Torta sa lešnikom i kikirikijem

by | mart 18, 2013

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 3 jajeta
  • 15 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 15 kašika mlevenih lešnika
  • 1,5 prašak za pecivo

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 3 pudinga od vanile
  • 1 l mleka
  • 10 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g mleka u prahu
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 150 g mlevenih lešnika
  • 200 g kikirikija

Za dekoraciju:

  • 100 g crne čokolade za kuvanje
  • 40 g bele čokolade za kuvanje
  • 4 kašike slatke pavlake

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti četiri belanceta u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U pripremljeni šam dodati jedno umućeno celo jaje, 2 kašike brašna, pola praška za pecivo i 5 kašika mlevenih lešnika pa polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Fil:

1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima, pa sipati u ključalo mleko. Kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu.
4. U ohlađeni puding dodati umućeni margarin i mleko u prahu te dobro izmutiti mikserom.
5. Pripremljenu smesu podeliti na dva dela. U prvi deo dodati otopljenu čokoladu i mlevene lešnike, a u drugi deo krupno seckani kikiriki.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od čokolade i preklopiti drugom korom.
2. Zatim naneti fil od kikirikija i preklopiti trećom korom.
3. Crnu čokoladu za kuvanje otopiti na pari sa slatkom pavlakom i preliti preko torte. Belu čokoladu takođe otopiti na pari i njome poprskati tortu.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: