Torta sa malinama

by | april 25, 2013

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina

Za fil od limuna:

  • 2,5 dl mleka
  • 4 žumanceta
  • 100 g šećera
  • 10 g želatina u prahu
  • sok od jednog limuna
  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 1 šlag fiks

Za fil od malina:

  • 300 g malina
  • 10 g želatina u prahu
  • 4 belanceta
  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 100 g šećera
  • 1 šlag fiks

Ostali sastojci:

  • 150 g piškota
  • 300 g malina
  • 3 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim dodati 25 g šećera i umutiti mikserom.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom pa dodati šam od belanaca i promešati. U dobijenu smesu dodati brašno i gustin te polako promešati varjačom.
3. U okruglom kalupu za tortu obloženom papirom za pečenje na 200 ºC ispeći koru. Pečenu koru poprečno preseći napola da se dobiju dve kore.

Fil od limuna:

1. Žumanca i šećer umutiti mikserom.
2. Mleko sipati u manju šerpu i ostaviti da proključa. Potom dodati smesu od žumanaca i kuvati dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smesu od žumanaca i mleka dodati sok od limuna, nabubreo želatin i promešati.
4. Slatku pavlaku sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag. Dodati u smesu od žumanaca i promešati.

Fil od malina:

1. Maline sjediniti sa 50 g šećera i izmiksati.
2. Belanca umutiti na pari sa preostalim šećerom da se dobije čvrst šam.
3. Slatku pavlaku sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag.
4. Sjediniti krem od malina, šam od belanaca, šlag od slatke pavlake i nabubreo želatin pa promešati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od malina i preklopiti drugom korom.
2. Potom naneti fil od limuna, poslagati maline i celu tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
4. Bočne stranice torte obložiti piškotama i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: